АЛМА МАТЕР ТВ

НАЦИОНАЛНА УНИВЕРСИТЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ “АЛМА МАТЕР”

АМТВ  е студентска телевизия към Софийски университет “Св. Климент Охридски”  за култура, образование и младежки политики със статут на “национална обществена телевизия” в България.

АЛМА МАТЕР ТВ има Удостоверение на основание на параграф 34, ал.5 от ПЗР на ЗРТ от Съвета за електронни медии на Република България с адрес гр. София, бул. “Шипченски проход” 6, Тел: 02/ 9708810 ,E-mail: office@cem.bg за телевизионна дейност, осъществявана чрез кабелни електронни съобщителни мрежи и сателит N01-074 от 20.05.2009 издадено на името на Софийски Университет “Св.Климент Охридски, гр.София, бул.Цар Освободител N15, ЕИК 00670680

АМТВ е създадена от студенти за студенти и млади хора и избира винаги такива теми, които ги засягат!
В предаванията, рубриките и репортажите на www.amtv.bg се появяват онези лица и сюжети, които останалите телевизии в българския ефир пропускат или не смятат за интересни.

Вместо само да споменаваме младите и студентите с добро или лошо ние ги показваме или им помагаме да заснемат темите, които ги вълнуват! АМТВ е център на всички висши училища в България, в които студентите създават аудио-визуални продукти – журналистически форми, игрални, документални или анимационни филми и музикални видеоклипове.

АМТВ е основана от 11 студенти  от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”   през пролетта на 2008 година и е единствената студентска телевизия в света,10365788_643928915726008_5847389598819277991_n която има лиценз за национално покритие.  АМТВ съществува като интернет базирана платформа, на която място имат всички аудио-визуални произведения на студенти и млади хора от България, Европа и света. Предаванията на телевизия „Алма матер” се излъчват и от телевизии с национално покритие като външна продукция.

Рождената дата на АМТВ е 27 юли 2008 година, когато БНТ1 излъчва пилотния бой на предаване „Ку-Ку:Презареждане” – „Ку-Ку се завръща!”. До този момент Студентската телевизия има разработени три програмни линии: „Ателие” – работилница за изкуство и култура, „Ку-Ку: Презареждане” – предаване за сатира и пародии и „ПроАктивно” – програма за наука, младежки политики и образование. От 2008 до 2010 предаванията на АМТВ са излъчвани по БНТ1 , а през 2011 година – по БТВ Екшън.

За краткото си съществуване телевизия „Алма Матер” вече има спечелена награда за най-добър младежки проект на Държавната агенция за младежта и спорта (2008г.). Предаването  „Ку-Ку: Презареждане” спечели престижната първа награда по време на деветия медиен фестивал „Осмата муза”. Документалният филм на ТВ „Алма Матер” – “Unplugged”, както и предаванията „Ателие” – работилница за изкуство и култура, „Ку-Ку: Презареждане” са номинирани на международния телевизионен фестивал „Златната ракла” (5-10 октомври 2009г.).

АМТВ става на 5 години!

АМТВ става на 5 години!

Националната университетска телевизия се стреми да застава зад най-важните каузи на младите. През 2009г. Екипите на „Алма матер” организираха кампанията „Студентски град на студентите”и създаде „Парк на приятелството.” През 2009г. АМТВ организира и излъчи с подкрепа на RE:TV пет телевизионни дебата „Информиран избор” по повод евро- и националните избори. АМТВ се включи и в кампанията „Да спасим Емо с изкуство!”, която беше посветена на събирането на средства за животоспасяващо лечение на младия скулптор Емил Харизанов, останал обездвижен след инцидент през 2008г.

Един от новите проекти на телевизията е свързан с учредяването на „Златен младежки фонд”. С подкрепата на български и европейски младежки организации АМТВ инициира подпомагане на бизнес-старта и кариерното развитие на млади предприемчиви хора, използвайки възможностите на програма „Развитие на човешките ресурси” на Европейските структурни фондове.

АМТВ развива и широка проектна дейност и партньорство с университетски телевизии по света. Най-големият спечелен от Студентската телевизия проект е „Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа” по програма „Младежта в действие” на Европейската комисия. Този проект предвижда създаването на медийна платформа в Интернет, на която да се качват медийни съдържания, създадени от студенти в цял свят.

Друг спечелен проект от АМТВ е „Национален мултимедиен университетски център” по Оперативна програма „Човешки ресурси”, който осигурява технологичното обезпечаване на АМТВ.

През 2011 година АМТВ кандидатства по проект към Юнеско и създаде  и разви идейна концепция за „ Международен младежки аудио-визуален продуцентски център”, базиран в София и Париж.

На 20.12.2011 година Национална студентска телевизия „Алма матер” излиза на собствена интернет медийна платформа и започва своя нов живот като медия на всички млади хора и студенти в България.

През февруари 2016 Студентската телевизия “Алма Матер” открива изцяло обновения си телевизионен комплекс във Факултета по журналистика и масова комуникация. Той оборудван с последно поколение HD техника. В студийния телевизионен център на АМТВ са вложени 600 000 лева. Новите камери, декори и осветление са дарение от Георги Василев, който от дълги години живее в Швейцария като инвестиция в образованието на стотици млади хора, които искат да се занимават с телевизия.2

От създаването на АМТВ до момента екипи от студенти и професионалисти участват в създаването на множество програми:

  • “Ателие” – документана поредица за изкуство, култура и каузи – 27 мин. (112 епизода)
  • “Ку-Ку Презареждане” – сатирична програма
  • “ПроАктивно” – предаване за наука и образование
  • “Влез в час” Телевизионна поредица за живота в училищата на малките градове и села – съвместно с Фондация „Заедно в час”
  • Дискусионни студиа на различни теми, свързани с образование и младежки политика
  • Студентски дипломни филми и  авторски документални филми
  • “Ние” – ток шоу
  • “Общежитието” – мокюментъри
  • “VIVAT ACADEMIA” – програма за наука и образование

РЕДКОЛЕГИЯ:

Светлана Божилова – Директор АМТВ – sbojilova@abv.bg

Деян Петров- продуцент 

Десислава Сотирова- репортер и сценарист

Петър Айолов – режисьор

Камен Колев – оператор


 

Comments are closed.