АЛМА МАТЕР ТВ

НАЦИОНАЛНА УНИВЕРСИТЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ “АЛМА МАТЕР”

АМТВ  е студентска телевизия към Софийски университет “Св. Климент Охридски”  за култура, образование и младежки политики със статут на “национална обществена телевизия” в България.

тел: +359 2 981 12 20
e-mail: tv@uni-sofia.bg
Факултет по журналистика и масова комуникация
1504 София, ул.”Московска” 49
кабинет 40, ет.2

АЛМА МАТЕР ТВ има Удостоверение на основание на параграф 34, ал.5 от ПЗР на ЗРТ от Съвета за електронни медии на Република България с адрес гр. София, бул. “Шипченски проход” 6, Тел: 02/ 9708810 ,E-mail: office@cem.bg за телевизионна дейност, осъществявана чрез кабелни електронни съобщителни мрежи и сателит N01-074 от 20.05.2009 издадено на името на Софийски Университет “Св.Климент Охридски, гр.София, бул.Цар Освободител N15, ЕИК 00670680

АМТВ е създадена от студенти за студенти и млади хора и избира винаги такива теми, които ги засягат!
В предаванията, рубриките и репортажите на www.amtv.bg се появяват онези лица и сюжети, които останалите телевизии в българския ефир пропускат или не смятат за интересни.

Вместо само да споменаваме младите и студентите с добро или лошо ние ги показваме или им помагаме да заснемат темите, които ги вълнуват! АМТВ е център на всички висши училища в България, в които студентите създават аудио-визуални продукти – журналистически форми, игрални, документални или анимационни филми и музикални видеоклипове.

АМТВ е основана от 11 студенти  от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”   през пролетта на 2008 година и е единствената студентска телевизия в света, която има лиценз за национално покритие.  АМТВ съществува като интернет базирана платформа, на която място имат всички аудио-визуални произведения на студенти и млади хора от България, Европа и света. Предаванията на телевизия „Алма матер” се излъчват и от телевизии с национално покритие като външна продукция.

Рождената дата на АМТВ е 27 юли 2008 година, когато БНТ1 излъчва пилотния бой на предаване „Ку-Ку:Презареждане” – „Ку-Ку се завръща!”. До този момент Студентската телевизия има разработени три програмни линии: „Ателие” – работилница за изкуство и култура, „Ку-Ку: Презареждане” – предаване за сатира и пародии и „ПроАктивно” – програма за наука, младежки политики и образование. От 2008 до 2010 предаванията на АМТВ са излъчвани по БНТ1 , а през 2011 година – по БТВ Екшън.

За краткото си съществуване телевизия „Алма Матер” вече има спечелена награда за най-добър младежки проект на Държавната агенция за младежта и спорта (2008г.). Предаването  „Ку-Ку: Презареждане” спечели престижната първа награда по време на деветия медиен фестивал „Осмата муза”. Документалният филм на ТВ „Алма Матер” – “Unplugged”, както и предаванията „Ателие” – работилница за изкуство и култура, „Ку-Ку: Презареждане” са номинирани на международния телевизионен фестивал „Златната ракла” (5-10 октомври 2009г.).

Националната университетска телевизия се стреми да застава зад най-важните каузи на младите. През 2009г. Екипите на „Алма матер” организираха кампанията „Студентски град на студентите”и създаде „Парк на приятелството.” През 2009г. АМТВ организира и излъчи с подкрепа на RE:TV пет телевизионни дебата „Информиран избор” по повод евро- и националните избори. АМТВ се включи и в кампанията „Да спасим Емо с изкуство!”, която беше посветена на събирането на средства за животоспасяващо лечение на младия скулптор Емил Харизанов, останал обездвижен след инцидент през 2008г.

Един от новите проекти на телевизията е свързан с учредяването на „Златен младежки фонд”. С подкрепата на български и европейски младежки организации АМТВ инициира подпомагане на бизнес-старта и кариерното развитие на млади предприемчиви хора, използвайки възможностите на програма „Развитие на човешките ресурси” на Европейските структурни фондове.

АМТВ развива и широка проектна дейност и партньорство с университетски телевизии по света. Най-големият спечелен от Студентската телевизия проект е „Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа” по програма „Младежта в действие” на Европейската комисия. Този проект предвижда създаването на медийна платформа в Интернет, на която да се качват медийни съдържания, създадени от студенти в цял свят.

Друг спечелен проект от АМТВ е „Национален мултимедиен университетски център” по Оперативна програма „Човешки ресурси”, който осигурява технологичното обезпечаване на АМТВ.

През 2011 година АМТВ кандидатства по проект към Юнеско и създаде  и разви идейна концепция за „ Международен младежки аудио-визуален продуцентски център”, базиран в София и Париж.

На 20.12.2011 година Национална студентска телевизия „Алма матер” излиза на собствена интернет медийна платформа и започва своя нов живот като медия на всички млади хора и студенти в България.

През февруари 2016 Студентската телевизия “Алма Матер” открива изцяло обновения си телевизионен комплекс във Факултета по журналистика и масова комуникация. Той оборудван с последно поколение HD техника. В студийния телевизионен център на АМТВ са вложени 600 000 лева. Новите камери, декори и осветление са дарение от Георги Василев, който от дълги години живее в Швейцария като инвестиция в образованието на стотици млади хора, които искат да се занимават с телевизия.

От създаването на АМТВ до момента екипи от студенти и професионалисти участват в създаването на множество програми:

  • “Ателие” – документана поредица за изкуство, култура и каузи – 27 мин. (112 епизода)
  • “Ку-Ку Презареждане” – сатирична програма
  • “ПроАктивно” – предаване за наука и образование
  • “Влез в час” Телевизионна поредица за живота в училищата на малките градове и села – съвместно с Фондация „Заедно в час”
  • Дискусионни студиа на различни теми, свързани с образование и младежки политика
  • Студентски дипломни филми и  авторски документални филми
  • “Ние” – ток шоу
  • “Общежитието” – мокюментъри
  • “VIVAT ACADEMIA” – програма за наука и образование

РЕДКОЛЕГИЯ:

тел: +359 2 981 12 20
e-mail: tv@uni-sofia.bg
Факултет по журналистика и масова комуникация
1504 София, ул.”Московска” 49
кабинет 40, ет.2

Екип:

инж. Георги Русинов – продуцент

Десислава Сотирова- репортер и редактор

Петър Айолов – режисьор и монтаж

Зина Начева – ръководител програма и монтаж

 

Comments are closed.