Ателие

От 2014 година АТЕЛИЕ се излъчва всяка неделя по БНТ2 и БНТ Свят. Благодарение на партньорството си с БНТ до днес поредицата има 112 епизода – 56 часа документални кадри за изкуството на младите хора в България.
От 2017 година АТЕЛИЕ добавя важен елемент към тематиката си и подзаглавието си и се превръща в “Документална поредица за изкуство, култура и КАУЗИ”. Защото изкуството е каузата на АТЕЛИЕ.

АТЕЛИЕ е повече от документална поредица за изкуство и култура! АТЕЛИЕ е алтернатива в съвременната реалност на евтино забавление. Влезте в ума на новата поколение, което изгражда лицето на съвременното изкуство в България, Балканите и Света.. Ако искате да бъдете провокирани, вдъхновени и удивени, това е предаването за вас!

ИСТОРИЯ:

Концепцията на АТЕЛИЕ е създадена през пролетта на 2008 година от Камелия Петрова и Сава Драгунчев. Към екипа се присъединява режисьорът на БНТ Николай Василев и операторът Борислав Георгиев. Така започват снимките на първите предавания АТЕЛИЕ.  Само три епизода са излъчени в ефира на БНТ, след което предаването получава номинация за “Златна ракла” и предложения от френския национален канал за култура и изкуство “ARTE” за излъчване на поредица от предавания АТЕЛИЕ, а BBC Лондон проявява интерес към закупуване на формата на предаването. Скоро след това БНТ прекъсва излъчването на АТЕЛИЕ с обяснението, че няма място за предаване за изкуство и култура в националния ефир.

Екипът на АТЕЛИЕ продължава да се бори за ефир и не спира да снима нови епизоди и да търси нови форми и изразни средства. Към предаването се присъединяват изпълнителният продуцент Боряна Костова, операторът Камен Колев и режисьорът Андрей Волкашин.

През 2010 година ТВ АЛМА МАТЕР печели проекта „Изграждане на европейска студентска телевизионна мрежа“ по програма „Младежта в действие“. Eкипът на предаване АТЕЛИЕ заснема две мултикултурни предавания заедно със студенти от Висшите училища по журналистика в Лил и Париж, Франция.

След повече от година в тежки преговори за ефир, екипът на АТЕЛИЕ решава да промени стратегията си и да се ориентира към интернет. Затова през декември 2011 е създадена уеб-телевизия АЛМА МАТЕР, където АТЕЛИЕ най-после е достъпно до зрителите.

ПЕРСОНАЖИТЕ:

Героите на АТЕЛИЕ са будни хора, които се интересуват от света около себе си, имат собствена гледна точка и не се страхуват да я споделят. Те са млади творци в най-широкия смисъл на думата – от преподавателка по мистични индийски танци до режисьорка която се занимава с хороскопа на маите, от скулптор, който иска да превърне градовете в зелени градини, до чалга певица, която не само може да пее, а и гениално свири на пиано, когато не й пречат ноктите. Герой на АТЕЛИЕ може да стане всеки млад човек, който имам мнение за света и го изразява чрез творчеството си и стила си на живот. Герои на предаването могат да бъдат места и събития, свързани с изкуството.

Ако имате мнение и предложения за нашето предаване, ако смятате че имате какво да покажете и разкажете на света, свържете се с нас! Ние постоянно търсим млади ентусиасти с желание за изява. И в крайна сметка, няма значение дали ще бъдете на 20 или на 40, защото духът на истинските артисти, винаги е млад.

Comments are closed.