АТЕЛИЕ “Тук и сега-заедно”


„Студентски град“ е запазил свое видно място в съзнанието на българите. Там се разполагат седем висши учебни заведения, общежития за студенти и преподаватели от повечето големи държавни университети и от всички краища на страната. На фона на това, Студентски град е сред първите райони в София по брой увеселителни заведения, казина и дискотеки и бива наричан от живущите „Град на греха“ и „Втори Слънчев бряг“. Там не могат да бъдат открити никакви съвременни културни и образователни пространства, които да подкрепят студентите по пътя на тяхното личностно, културно и образователно израстване. Оказва се, че Студентски град прилича все повече на „град на забавленията“ и все по-малко на „студентски“ и „университетски“ комплекс.
В дискусия с образователни експерти и представители на институциите, инициирана от екипа на младежко предаване „НИЕ“ (АМТВ и БНТ2) се ражда идеята за изграждане на Културен център с отворена сцена в Студентски град. Различни институции и организации официално подкрепиха инициативата и съдействаха за организиране на специален благотворителен концерт с кауза „Тук и сега, заедно!“.
По какъв начин младите артисти и изпълнители гледат на идеята за създаване на културен център? Каква е вътрешната сила, която ги кара да подкрепят социална кауза? Какви са впечатленията и мненията на студентите и живущите в квартала за неговото развитие? Наистина ли Студентски град е „град на греха“? Има ли смисъл и необходимост от това да се промени статуквото или хората предпочитат настоящата му визия?
Екипът на Ателие отправя благодарност на всички участници в епизода, които отделиха време и проявиха желание да се включат в нашата анкета.
Специална благодарност отправяме към учениците и студентите по поп и джаз пеене от Музикалната академия, Нов български университет и Музикалното училище в София, които се включиха в концерта без да търсят финансова изгода, а за да подкрепят социална кауза за развитието на образованието и културата.

С участието на: Анна – Мария Въртовска, Христина Сарафова, Ванеса Блажева, Витали Езекиев, Бранислава Игнатова, Николай Георгиев, Кристиан Грънчаров и Мина Сучева.

Режисьор и Оператор: Петър Вълчев
Сценарист: Деян Петров
Монтаж: Невелин Вълчев
Звукова обработка: Веселин Зографов
Продуцент: Светлана Божилова

Телевизия: БНТ 2 и БНТ Свят
Дата на излъчване: 24 Декември 2017

AMTV 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published.