АТЕЛИЕ по случай патронния празник на СУ “Св. Климент Охридски”

АТЕЛИЕ
По случай патронния празник на СУ “Св. Климент Охридски” и 1100 години от успението на свети Климет в рубриката за изкуство и култура “Ателие” ще излъчим в поредица два тематични филма: “125”, заснет през 2013 година, и посветен на годишнината на Университета и “Учителят Климент” – филм за честванията през 2016 година.

125: Дни или години

Празничното шествие на 27 септеври 2013 година беше почти странно за столицата във време, когато всяко друго шествие е протестно. Софийският университет “Св. Климент Охридски” навърши 125 години! Гости от Франция Белгия, Турция, Япония, Русия, Италия, Сърбия, цялата академична общност, новорпиетите студенти, всички преподаватели, всички служители на Университета – всички, събрани в един празничен поток. В контекста на днешните събития – повече от 150 дни протести и повече от 20 дни окупация – пищните целогодишни тържества на СУ изглеждат като да нарушават всеобщия траур. Сякаш изведнъж 150 дни са повече от 125 години. Или значат повече. Сякаш ние, студентите от 2013 година, сме живели само в тези 150 дни, но не и през последните 25 (от 125) години.

Цялата поредица “125” беше замислена от екипа ни като постоянно движение през времето и пространството. Все намирахме поводи от героите и местата във филма да прескачаме от минало в настояще и обратното. Последния епизод искахме да посветим на празника – на празнуването, че имаме свети Климент – първия учител, учителя на нашите учители; че имаме братята Евлоги и Христо Георгиеви, които са спечелили (сакаш вместо цял един народ) и дали достатъчно, за да има Университет. Да отпразнуваме, че сме част от академичната общност и, ако можем, да прескочим и в бъдещето за малко, да си го представим по-хубаво от сега.

По молба на студентския екип, заснел поредицата “125”, петият епизод беше спрян от излъчване, когато студенти от СУ окупираха Ректората и не получиха подкрепата на Академичния съвет. Епизодът беше излъчен по-късно – по повод на патронния празник на СУ през 2013. Сега ви го припомняме.

125_3 gospodinow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *