АТЕЛИЕ “НА 10 СМ. РАЗСТОЯНИЕ”

https://www.bnt.bg/bg/a/na-10-sm-razstoyanie-30-10-2016#comment

Тази седмица АТЕЛИЕ ни среща с един куп театрални творци. Творци, на които общата им цел е да правят неконвенционален – SITE-SPECIFIC театър. Тази форма е добре позната в съвременния европейски и американски театър и слабо застъпена в България. SITE-SPECIFIC е вид сценично представяне, вдъхновено от специфичното пространство, в което се случва, различно от традиционната сцена.

Алтернативните театрални спектакли са специално създадени за фестивала „Панаир на младите“ организиран и продуциран от Младежки театър „Николай Бинев” и подкрепен от Министерство на културата. Това са премиерни спектакли направени специално за тазгодишното издание на фестивала. Творците и организаторите бяха единодушни пред камерата на АТЕЛИЕ, че SITE-SPECIFIC формата им дава несравнимо по-голяма свобода от традиционният театър.

Артистите разгорещено разказаха и за това, че да се занимаваш с театър в България е изключително трудно, поради факта, че държавата пренебрегва изкуството, но въпреки това за тях театъра остава всичко.

Тази неделя само по БНТ2 и БНТсвят.

Специални благодарности на Младежки театър „Николай Бинев” .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *