АТЕЛИЕ “ДЕЛНИЦИ НА ИЗКУСТВОТО” , 2-ра част

В меката топлина на късното лято, в първите дни на септември, един от най старите Български градове Созопол, се превръща в истински оазис на изкуството. Концерти, театрални постановки, литературни четения, изложби и филми събират български и международни автори с тяхната предана публика. Созопол мирише на смокини и на надеждата, която изкуството носи в лицето на едни от най-емблематичните си и обичани лица – Цветана Манева, Георги Господинов, Красимира Стоянова.

Ще я почувствате и вие, с документалния филм “Делници на Изкуството” (в две части) на университетската телевизия „Алма матер”.
Филмът на режисьорите Камелия Петрова и Андрей Волкашин, се опитва да намери отговорите на наболелите проблеми в съвременното общество, на съвременния човек, “не само българският човек, а човекът въобще!”
Авторът на “Изгубени в мола”, Чавдар Шинов, разглежда скъпите дрехи на обезглавени манекени в мола като една метафора на животното в човека, на материалното над духовното. Според Атанас Атанасов, изкуството, културата и творците на България, са едно от малкото конвертируеми неща, които нацията притежава. Цветана Манева гледа назад и говори за това, какво е да си творец в България. Оперната Певица Красимира Стоянова смята, че изкуството на България, което може да бъде феноменално и световно, никак не изглежда такова, а Аполония е глътка свеж въздух в задушаващата действителност на страната.

А Георги Господинов разсъждава за времето, което за твореца върви в две посоки – колкото по напред отива то с годините, толкова по силни и ясни стават спомените за миналото.
Възможно ли е българското изкуство да промени нещо в реалността ни, да направи хората по-добри и да ги накара да виждат нещата по-различно? Да промени бъдещето, не само на България, а на целия свят, от който тя е малка частица? Отговорите на тези въпроси търсим на фона на сини вълни и носталгични залези, под звуците на прекрасната музика на Педро Наваро, Флийт Фоксес и Фърст Ейд Кит, в документалния филм “Делници на Изкуството”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.