Ателие “МАЛКИ НЕЩА”

Какво е бижу? От дълбока древност бижутата се носят като отличителен белег за мястото на даден човек в обществото. Например в древен Рим само определени рангове от гражданите имат право да носят пръстени. През 19 век западният свят отхвърля носенето на обеци от мъжете, защото го счита за нещо твърде женствено. В днешно време в определени среди пиърсингът се възприема като показване на кураж и социален бунт, а в други – като израз на вулгарност и лош вкус. Това са само няколко примера за историческото значение на бижутата в човешката цивилизация. В новия си брой „Ателие” предлага история за накита чрез разказа на четирима твърде различни дизайнери.

Диа Николова е интериорен дизайнер, който вижда красота във „вените” на апартамента (всички кабели и проводници) и решава, че ще прави бижута именно от крепежни материали. Според нея една жена, ако се прибере вкъщи с диамантени обеци мъжът едва ли ще я забележи. Но ако се прибере вкъщи с обеци от крепежни материали (впрочем нещо типично мъжко), то тя ще предизвика не само внимание, а и ще остави безспорно феминистки коментар за себе си.


Друго момиче, Маргарита, напуска работата си в София и се връща на село, за да отглежда различни видове цветя, които суши и затваря в стъклени сфери. Нейните бижута съчетават женственото усещане с красотата на природата. Маргарита продава стъклените сфери по целият свят – от нейното малко село, та чак до Нова Каледония.

Гергана е архитект по образование и това е голямата й страст. Но в момента основното й занимание и доход са от изработването на нетипични бижута от кожи и въжета. Според нея бижуто е нещо, което придава завършеност на цялата визия, но и начин да изявиш себе си и статуса си в обществото.

Четвъртият герой е Пепи, който владее древното майсторство да изработва бижута от злато и сребро. В неговото ателие се запознаваме с дългия и сложен процес на ръчно изработени бижута от благороден метал. Но… реалността показва, че този занаят в България може и да изчезне, застрашен от бижутата, направени от “сламки или панделки”, които заливат моловете.

МАЛКИТЕ НЕЩА могат да се открият големи идеи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.