“АТЕЛИЕ” в Националната художествена академия

„АТЕЛИЕ – Телевизионна работилница за изкуство и култура на „Алма матер” отива на гости в Художествената академия и Студентски град.

Студентите обитават две паралелни вселени. Те учат и живеят в едно и също пространство, без да подозират за навиците и вкусовете на своите колегите, които не са в обкръжението им.
Студентски град е пъстро село, в което живеят „небивали” художници заедно с… десетки фолкпевици. От прозорците на общежитията Националната художествена академия въобще не се вижда или изглежда като картина на Пикасо – абстрактна и неразгадаема. А в картините на младите художници никога няма да видите портрети на Андреа, Малина или Тони Стораро.
Студентите си задават въпроси:
Превърнал ли се е творецът от мъдрец на обществото в проститутка на обществото?
Цената на ориза ли ни е важна или стойността на изкуството?
Какво е култура?
Как ще изглежда България след 20 години?
Намерихме ли отговорите? Гледайте „Ателие” – Телевизионна работилница за изкуство и култура на АМТВ в неделя, 11-ти март в 15:35ч. по ТВ „Европа”!

9 thoughts on ““АТЕЛИЕ” в Националната художествена академия

 1. Малко са позички художниците, но останалото ми изправи косата от ужас.

 2. От къде ги намерихте тези всичките чобани ,извинете но защо пред чалготека питате за изкуство отидете пред Народия театър преди постановка и питайте колко човека слушат тъпата им музика , то така всичко може да се чуе!

  • Ще се изненадаш колко много хора слушат тъпата им музика. Няма да заправя един ден когато изтипосаха състезание за силови атлети точно пред народния…. беше малко от сорта на мускула среща мисълта…

  • Идеята ни беше да покажем, че съществуват два тотално различни свята, които знаят много малко един за друг, но и не се интересуват много от съществуването на нещо, което се различава от тях самите. А тези хора – и студентите пред дискотеките, и студентите в Академията – обитават едно и също пространство (и академичното пространство на академиите и университетите, и Студентски град). Така че сте абсолютно прав – всичко може да се чуе:)! Това беше истинско вдъхновение за нас! Благодарим за интереса и коментара! Надяваме се на бъдещи препоръки:)!

   Поздрави,
   Екипът на “Ателие”

 3. Егати шока. Егати простотията. Викаш да идат пред народният, а? Проблема е обаче, че тия от Студентски като завършат няма да се върнат по селските си къщички а ще останат тук да ми пречат.

 4. Хахаа,
  Не мога да разбера на кой му беше по-малко ясно какво е “изкуството” на художниците или на чалгарите. Единствения артист беше пича с 18-те малки уийскита. Престанете да съдите за книгата по корицата и да търсите подобен вид евтини сензации. На манджа стрийт съм водил дълги беседи на тема “На изток от рая” и приликите между Ремарк и Йовков така че предполагам сте изтрили от касетката си повечето смислени отговори. Дерзайте вярвам че можете и много по-добре.
  И специално до “Edi”, брат хвърли се от най- високия връх в света-Черния или се одави в най-дълбоката река- Искъра.

  • Да, винаги има какво още да се желае от един художник, но истината е че не сме стояли пред най-долната чалга дискотека да питаме най-пияните хора какво е култура. Знам че звучи невероятно, но не сме трили нито един смислен отговор, защото просто нямаше такъв. Тъжно е, но това което виждаш, е реалноста!

  • Сензацията на Ателие не беше евтина. Евтин беше поста ти. Изданието нагледно показва какво точно се е случило със студентски град (макар не това да е идеята му). Искам да те питам ти бил си в студентски град преди 10-15 години когато аз бях студент? 1995 година на студентският празник в блока на НАТФИЗ имаше бал с маски. Идваха хора от Виас, Техническият, Софийският и се забавляваха заедно. Студента по онова време ходеше на театър пич, за бога на театър. И колкото прост да беше не говореше тъпизми, че изкуството е за пора, които нямат пари (въпреки, че въпросният злостно тролеше). Хората се събираха по общежитията и правеха приятелства. В нашата квартира хора просто не излизаха. Това беше студентски живот в студентски град. А не клуб до клуб. А като има метъл концерт в Зимния става ептем весело.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *