АТЕЛИЕ в НАТФИЗ

Елате с нас в Студентската работилница за изкуство и култура, за да се запознаете с кинорежисьора Петра и костюмографа Деси от НАТФИЗ! Двете момичета разказват за обучението си в България и реализираните си проекти.

Деси:”И аз, и актьорите дадохме пари и от себе си за представлението. Просто нямаше как. В крайна сметка хората гледат крайния продукт и не отчитат имал ли си възможност или не (…). За изкуството има две твърдения и едното е, че трябва да си абсолютно свободен материално, за да можеш да правиш това, което искаш, без никакви задръжки и пречки по пътя си.”

Петра: „Аз просто се опитвам да съчетавам някакви неща, които са много несъчетаеми – т.е. това да живееш на село – един вид да си селянин и това да бъдеш режисьор, който иска да занимава хората с някакви истории(…). Аз се чувствам много шизофренично, защото в един момент копая тук някакъв канал за яма и в следващия момент отивам и снимам, да речем, някакъв филм. Или съм на някакви супер лъскави, безумни места с някакви хора в някакъв бар, които пият коктейли за по десет лева (…). Най-вече това, което ме притеснява за София, е по-скоро, че има една негативна енергия, която се акумулира от повечето хора, които се намират там, несъзнателно. Аз не мога да живея на място, където никой не ти се усмихва и всеки те гледа и ти се зъби, и те блъска, и коли… Лудница! Сега, да не говорим, че София не е Истанбул или Ню Йорк, но за това, което е, според мен е пълна дупка.”

С Деси ще гледаме спектакъла „Роберто Зуко” в Учебния театър на НАТФИЗ със специалното участие на нейните костюми, а с Петра ще потърсим връзката между живота на режисьора винаги в центъра на събитието и в центъра на града и живота на човека, избрал да е близо до природата.

Гледайте „Ателие” – студентска работилница за изкуство и култура!

Leave a Reply

Your email address will not be published.