АТЕЛИЕ: “вНЕТЕАТРАЛНОТОпространство”

https://www.bnt.bg/bg/a/atelie-neteatralnoto-prostranstvo-na-teatara

АТЕЛИЕ: “вНЕТЕАТРАЛНОТОпространство”
Screen Shot 2017-03-13 at 10.23.11 AM

неделя, 19 март
11.30 часа по БНТ 2
00:10 часа по БНТ Свят

понеделник, 20 март
12:30 часа по БНТ Свят

Screen Shot 2017-03-13 at 10.22.17 AM
На гости сме на Марий Росен и новото му представление “Shopping and fucking” – английска пиеса от Майк Рейвънхил. В Благоевград сме, в един строителен хипермаркет със запалено луминисцентно осветление. Веднага започваме да разпитваме – защо играете тук, как се справяте със средата, кой се нави на тази режисьорска лудост и какво носи НЕтеатралното пространство на театъра?
Докато местят стелажите след работното време на магазина, актьорите и екипът малко по малко задоволяват любопитството ни.
Марий Росен работи с познат екип. Сценографията е на Петя Боюкова, дигитален артист е Албена Баева, която познаваме от пърформанси и представления с много нестандартни и неконвенционални техники. Асистент е Марина Генова, учила сценография. Kомпозитор e Константин Тимошенко, с когото Марий работи дълги години и върху проекта Help Me Jones. Всички изброени са част и от предишното му представление “Влиянието на гама лъчите върху лунните невени”. Актьорите са от театър “Реплика” – Благой Бойчев, Боряна Пенева, Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Милена Ерменкова, Милко Йовчев, Ованес Торосян, заедно с актьорът Михаил Милчев от театър “София”.
Screen Shot 2017-03-13 at 10.18.45 AM
Изброените oсвен артисти, режисьори и сценографи са и техническите лица – сценични работници, носачи, лепачи, пускат и спират музиката, осветлението и звукa, поддържат събитията за представленията. С няколко думи – малка независима структура.
A независимостта е изискваща, напрягаща, некомфортна, предизвикателна, приключенска. Може би това се отнася и за независимия театър, който не крие, че не е лесен както за правене, така и за преживяване. Защото в случая “Shopping and fucking” например се занимава с темите за консуматорство, зависимости, човешки травми и липси, с живота на маргинални хора.
Но какво преживяване е само!

Screen Shot 2017-03-13 at 10.20.53 AM

ЕКИП:
Режисьор – Камелия Петрова
Сценарй – Цвета Дойчева
Оператор – Стефан Врачев
Монтаж – Зина Начева
Звук – Веселин Зографов
Продуцент – Светлана Божилова

Leave a Reply

Your email address will not be published.