АТЕЛИЕ # ЗАЕДНО – част първа: филм за окупациите на НАТФИЗ

АТЕЛИЕ “#ЗАЕДНО” е вторият филм на Студентската телевизия “Алма матер” (след “#ОКУПАЦИЯ”), вторият разказ за студентските протести и окупации, но отвътре – от окупираните университети и академии. Студентската телевизия е единствената, допускана в новия дом на окупаторите. Не само заради споделената позиция, а заради споделеното желание и на думи, и на дела да се разграничим от действащите власти и “купените медии”, да бъдем справедливи, да бъдем отговорни и честни със себе си и хората.

Филмът “#ЗАЕДНО” ще бъде излъчен в две поредни недели от 15:35 часа по ТВ “Европа” – на 10 и 17 ноември. Той е разказ за зараждането и развитието на окупационната стачка в НАТФИЗ през първите 7 дни – за решението на студентите, за въпросите и колебанията, за спечелените и изгубените битки, но и за най-важното: как през тези първи 7 дни те създадоха една цяла нова вселена, в която властват други закони, има друг тип демокрация, как толкова много студенти днес са ЗАЕДНО!

Пречите! Емигрирайте! Като ви мързи да учите, оставете поне колегите си да учат! Протестирайте като всички – на улицата! Няма да стане така! Не чуха 30 000 на площадите и по улиците, вас ли ще чуят! Няма смисъл! Вие сте само няколкостотин срещу мафията, срещу държавата, срещу медиите, срещу огромното мнозинство, на което нищо никога не му е пречило, стига да може да лежи вкъщи и да гледа сериали. Вие сте сами с таланта си, със знанията си, с мечтите си срещу онези, на които принадлежат полицията, армията, оръжията – властта да вдъхват страх, да плашат с глад, да плашат с безработица, да плашат малки и големи! Вие сте сами в окупациите си!
Ние сме сами. Но за първи път сме ЗАЕДНО! До преди година никой от нас не можеше да изброи на един дъх дори 5 университета от страната. Днес можем да изброим двайсетина, без да се запънем. Нещо повече – всеки от нас може да изброи и хората, които лично познава от тези университети. Ние се познаваме, ние се намерихме – ние сме младите, които разбраха, че не са сами. Че има и други от същия вид, а това ни прави ако не силни, то поне сигурни в това, че сме на страната на правото и дано – на бъдещето.
Нещо повече – заедно сме в окупациите, които все повече описват като свърталища на безделници, заключили вратите на храмове на знанието, за да пируват вътре с ябълки, хляб, цигари, алкохол и наркотици. А вътре всъщност не се спи – вътре се мисли и спори, вътре всеки от нас БУДУВА за всеки един човек навън, който сладко спи в леглото си, убеден, че промяната е невъзможна.
Окупирахме университетите и академиите, защото отказваме да сме винаги изгонени на улиците – особено след като завършим никому ненужните си образования! Окупирахме университетите и академиите си, защото трябваше да си ги отвоюваме – те бяха се превърнали в чужда, не наша територия, на която нашите принципи за морал нямаха власт! Окупирахме това, което е наше! Окупирахме, защото сякаш само ние виждахме как 240 души окупираха един цял народ чрез една единствена сграда, която е денонощно оградена от решетки и полицаи… Може би има едно друго такова място – също с решетки и полицаи , което е по-подходящо за тези 240!
ЗАЕДНО за нас днес е единствената позиция и начин на живот, защото застанахме пред всички с лицата си, с личните си карти, с аргументите си, с исканията си, с всичко, което имаме. И се превърнахме сами в залог за исканията си.
Ние сме ЗАЕДНО!
Вие с нас ли сте…?

Камелия Петрова

Leave a Reply

Your email address will not be published.