VIVAT ACADEMIA, Ново предаване на АМТВ за наука и образование

„VIVAT ACADEMIA” е единственото предаване в телевизионния ефир, посветено единствено на темите на образованието и науката. В продължение на 26 минути зрителите на „Vivat Academia” ще се запознаят с учени от различни сфери, ще станат съпричастни към проблемите в полето на образованието и науката, ще бъдат свидетели на резултатите от красивата наука.
Всяка първа и трета седмица от месеца, в понеделник от 22:15 часа по БНТ 2, ще можете да следите актуалните събития в областта на науката и образованието и да се информирате за големите български постижения в тези сфери.
Екипът на нашето предаване е съпричастен към трудностите и проблемите, с които всекидневно се сблъскват българските учени, учители, университетски преподаватели. Затова във „Vivat Academia” ще чуете и позицията ни спрямо актуалните събития под формата на коментар на водещите.

В пилотния брой на „Vivat Academia” Ви срещаме с хора, които имат голям принос в развитието на науката и образованието в България. Започваме с директора на Британския съвет в България Любов Костова. Тя е сред инициаторите на конкурса „Лаборатория за слава Феймлаб България” и е сред основателите на първия по рода си у нас Софийски фестивал на науката. Вдъхновена от успехите на българските учени, Любов Костова ни „потапя” в красивия свят на науката, в който всеки предмет от ежедневието представлява истинско чудо.
По случай навършването на 105 години от първата в света експедиция до Антарктида в предаването Ви представяме и известния български преподавател и изследовател на замръзналия континент Христо Пимпирев. Професорът ни разказва за суровите условия на Антарктида, за липсата на средства за български кораб, с който да се достига до ледените брегове, за успехите на неговите студенти, които „са опитали от студения и корав антарктически хляб”.
Астрофизикът Владимир Божилов влиза в ролята на „гид” и ни развежда из Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина. Споделя мнението си за добрите възможности за реализация на учените в България, за образованието във Физическия факултет към СУ, за участията му в конкурса Феймлаб през 2010 и 2014 г. и „разбива” мита за противоречието между науката и религията.
Накрая, но не на последно място в рубриката „Щрихи” сме опитали да „обрисуваме” университетския преподавател и писател Георги Бърдаров, който стана победител в телевизионния формат „Ръкописът” с романа си „Аз още броя дните”. Освен за богатия си житейски и професионален опит Бърдаров разказва още за емоционалните моменти в работата си, за демографската криза в Европа и постепенното „стопяване” на европеидната раса.
Не забравяйте от месец март да включите на БНТ 2 в понеделник в 22:15 часа! Приятно гледане и „Виват Академия”!

АТЕЛИЕ: КЛАС № 8

Ден преди световния ден на театъра АТЕЛИЕ поглежда отблизо там, където се раждат и формират младите театрални артисти – зад кулисите на учебния театър на “НАТФИЗ Кръстьо Сарафов”.
В продължение на няколко дни камерата ни бе неотлъчно до младите таланти и техния ръководител – проф. Пламен Марков. Бяхме в техните гримьорни, бяхме с тях зад кулисите и по време на дипломните им спектакли.
Минути преди младите актьори да излязат на сцената те разпалено разказваха и спореха за това какво е театърът, както и театърът като начин на живот. Те не скриха, че се тревожат за това какво следва. След няколко месеца се дипломират и трябва да потърсят работа в драматичните театри в страната. Също така актьорите споделиха за трудния си път като студенти по театрално майсторство и какви жертви са нужни, за да успееш през четирите си години в академията. А най-важният урок, който са научили в НАТФИЗ е това да спориш със себе си и да си задаваш най-трудния въпрос – “Да бъда или да не бъда ”. А отговорът е “Ако искаш да направиш нещо, то прави го със сърце!”

С участието на: Александър Караколев, Анелия Мангърова, Ахмед Юмер, Венцислав Сариев, Елена Петрова, Ирина Милева, Катерина Стоянова, Мария Сотирова, Николай Желев, Полина Недкова и Стефан Зарев

Със специалното участие на: проф. Пламен Марков

Режисьор и сценарист: Петър Вълчев
Оператор: Петър Вълчев
Монтаж: Невелин Вълчев
Звук: Веселин Зографов
Продуцент: Светлана Божилова

Телевизия: БНТ 2 и БНТ Свят
Дата на излъчване: 26 Март 2017

AMTV 2017

АТЕЛИЕ: В АТЕЛИЕТО НА МОМЧЕТАТА


В “АТЕЛИЕТО НА МОМЧЕТАТА” ще се срещнете със Зоран, Павел, Иван, Горан и Васил. Пет момчета, чиято любов е графиката. Завършили току-що НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ, те решават да си направят собствено ателие, където да творят – PRINT NEST STUDIO.
Младите артисти разказват за красивите и трудни моменти в професионалния и личния си живот, за изборите си, за артистичната професия и за дългите годините инвестиран труд, за това как се става добър специалист в графиката и за това, че не e достатъчно само да работиш като график в България, а е нужна и работа, с която да се издържаш.
Зоран, Павел, Иван, Горан и Васил са приятели, избрали да изживеят мечтата, която ги прави пълноценни -да правят изкуство в собственото си ателие.

С участието на: Иван Матеев, Горан Тричковски, Зоран Мише, Павел Целкоски и Васил Ангелов

Режисьор и сценарист: Петър Вълчев
Оператор: Кирил Проданов
Монтаж: Невелин Вълчев
Звук: Веселин Зографов
Звукова постпродукция: Веселин Зографов
Продуцент: Светлана Божилова

Телевизия: БНТ 2 и БНТ Свят
Дата на излъчване: 31 Януари 2016

АТЕЛИЕ: ПРОФЕСИЯ АКТЬОР


Да играеш!
Да бъдеш дете, а след това старец, да бъдеш мъдрец, а след това глупак, да бъдеш красив и след това грозен, да бъдеш някой друг, а едновременно с това и себе си!
Да бъдеш актьор!
Какво е да си актьор? Как се става актьор? И кой е актьор? На тези въпроси ще се опита да ви отговори новият епизод на АТЕЛИЕ.
В продължение на един ден камерата на АТЕЛИЕ беше заедно с една от най-прочутите и талантливи български актриси Виолета Гиндева и нейния клас.
Доц. Гиндева и нейните студенти ни допуснаха да станем свидетели на едни от най-интимните подробности в актьорската работа. Те показаха как се изгражда образ, как се поставя и адаптира нов текст за сцена и как се играе вече готова пиеса. Макар и наречен “учебен”, театърът на колежа “ЛюбенГроис” далеч надхвърля студентското ниво с пиесата “И най-мъдрият си е малко прост” на проф. Надежда Сейкова и доц. Вилета Гиндева.

С участието на: Вилета Гиндева, Александър Писев, Венета Иванова, Йордан Любомиров, Мартина Нацкова, Мила Топалова, Сава Драгнев, Сияна Янева и Тони Банчев

Режисьор и сценарист: Петър Вълчев
Оператор: Петър Вълчев
Монтаж: Невелин Вълчев
Звук: Веселин Зографов
Продуцент: Светлана Божилова

Телевизия: БНТ 2 и БНТ Свят
Дата на излъчване: 23 Април 2017

AMTV 2017

АТЕЛИЕ: ПРОФЕСИЯ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ


“Най-истинския израз на човек е в неговия танц и музика. Телата никога не лъжат’’, Агнес Де Майл.
Този епизод на АТЕЛИЕ ни среща с най-младите танцови артисти, техните учители и ментори от НАЦИОНАЛНО ТАНЦОВО УЧИЛИЩЕ СОФИЯ.
Епизодът ПРОФЕСИЯ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ е документален филм, заснет по време на юбилейния концерт по случай 65-тата годишнина от създаването на училището. Кадрите излюстрират танцовото изкуство извън контекста на професията и разглеждат движението като начин на живот. Това провокира младите танцьори да споделят, че заспиват с мисъла за танца и се събуждат отново вдъхновени от своето призвание.
Казват, че “музикант къща не храни”, но дали сентенцията е валидна и за танцовата индустрия в България? Изправени пред очакванията на своите родители и условията в обществото, начинаещите танцьори отварят вълнуващи въпросителни за мечтите, бъдещето и свободата на артиста. Водени от желанието да намерим отговори на тези въпроси, екипът на АТЕЛИЕ се срещна с изключително мотивирани млади хора и техните ментори, живеещи в лекотата на собствения си танц.

С участието на: Галина Сребрева, Милена Симеонова, Дарина Бедева, Ангелина Гаврилова, и ученици от “Национално училище за танцово изкуство – София”

Режисьор и сценарист: Петър Вълчев
Оператор: Петър Вълчев
Монтаж: Невелин Вълчев
Звукова постпродукция: Веселин Зографов
Продуцент: Светлана Божилова

Специални благодарности на Галина Сребрева

Телевизия: БНТ 2 и БНТ Свят
Дата на излъчване: 24 Юли 2016

AMTV 2016

АТЕЛИЕ “Тук и сега-заедно”


„Студентски град“ е запазил свое видно място в съзнанието на българите. Там се разполагат седем висши учебни заведения, общежития за студенти и преподаватели от повечето големи държавни университети и от всички краища на страната. На фона на това, Студентски град е сред първите райони в София по брой увеселителни заведения, казина и дискотеки и бива наричан от живущите „Град на греха“ и „Втори Слънчев бряг“. Там не могат да бъдат открити никакви съвременни културни и образователни пространства, които да подкрепят студентите по пътя на тяхното личностно, културно и образователно израстване. Оказва се, че Студентски град прилича все повече на „град на забавленията“ и все по-малко на „студентски“ и „университетски“ комплекс.
В дискусия с образователни експерти и представители на институциите, инициирана от екипа на младежко предаване „НИЕ“ (АМТВ и БНТ2) се ражда идеята за изграждане на Културен център с отворена сцена в Студентски град. Различни институции и организации официално подкрепиха инициативата и съдействаха за организиране на специален благотворителен концерт с кауза „Тук и сега, заедно!“.
По какъв начин младите артисти и изпълнители гледат на идеята за създаване на културен център? Каква е вътрешната сила, която ги кара да подкрепят социална кауза? Какви са впечатленията и мненията на студентите и живущите в квартала за неговото развитие? Наистина ли Студентски град е „град на греха“? Има ли смисъл и необходимост от това да се промени статуквото или хората предпочитат настоящата му визия?
Екипът на Ателие отправя благодарност на всички участници в епизода, които отделиха време и проявиха желание да се включат в нашата анкета.
Специална благодарност отправяме към учениците и студентите по поп и джаз пеене от Музикалната академия, Нов български университет и Музикалното училище в София, които се включиха в концерта без да търсят финансова изгода, а за да подкрепят социална кауза за развитието на образованието и културата.

С участието на: Анна – Мария Въртовска, Христина Сарафова, Ванеса Блажева, Витали Езекиев, Бранислава Игнатова, Николай Георгиев, Кристиан Грънчаров и Мина Сучева.

Режисьор и Оператор: Петър Вълчев
Сценарист: Деян Петров
Монтаж: Невелин Вълчев
Звукова обработка: Веселин Зографов
Продуцент: Светлана Божилова

Телевизия: БНТ 2 и БНТ Свят
Дата на излъчване: 24 Декември 2017

AMTV 2017