НИЕ:Бизнес и младежки каузи

НИЕ:Бизнес и младежки каузи

ТВ „Алма матер“ и БНТ Свят и региони

2-ри октомври 21.45

На социалните каузи често гледаме със снизходителна усмивка, дори с насмешка.

Кои каузи реално са благородни и как се търси одобрението и участието на младите в България?

Възможно ли е да бъде развита успешно бизнес- идея и едновременно с това да бъдат подкрепяни малцинствени и уязвими групи, например.

Оказа се, че в България има хора, които работят в тази посока. Млади, амбициозни и всеотдайни. Просто добри хора.

Гледайте ги.

Младежко токшоу НИЕ Висше образование и пазар на труда

Младежко токшоу НИЕ

Висше образование и пазар на труда

БНТ 2, 3-ти юли 21.45

Питаме се какво да учим. Питаме се какво да работим. Но факт е, че най-често работим не това, за което сме учили.

Факт е, че образованите млади хора напускат страната ни. По отношение на мобилността, натрупване на социален капитал и индивидуални ползи, това е прекрасно, но по отношение на направената инвестиция от страна на държавата – никак не е добре.

А засегнати са както образователните институции и бизнеса, така и разделените семейства и обезкръвена провинция.

Кои са специалностите, в които инвестира страната ни? Има ли национална стратегия , която надгражда политиките на отделните висши училища, с внушителния брой от 52 за малка България?

Кои са факторите, които определят избора на професия?

Защо се разминават образованието и бизнесът?

За това ще говорим днес с нашите гости в студиото.

гости:

Доц. д-р Мария Фъртунова, директор на дирекция „Висше образование“ към Министерството на образованието и науката;

Теодор Дечев, Асоциацията на индустриалния капитал в България; Секретар

Васил Силяновски – Националното представителство на студентските съвети и председател на Студентски съвет към Софийски университет;

Марио Тодоров – студент по медицина;

СТУДЕНТСКИ ГРАД И СТУДЕНТИТЕ – МЛАДЕЖКО ТОКШОУ „НИЕ“

В миналото издание на „Ние“ поканихме в студиото група ентусиасти, вдъхновени и с граждански каузи като проекта “Подлезно”, например. В процеса на разговора ни се промъкна една важна тема, а именно, случаят с дискотека “Амнезия” в Студентски град в София, както и с протестите и младежките инициативи “Студентски град за студентите“.Свързана ли е средата, в която живеят студентите с техния старт в живота, първи разочарования, грешки, грешни избори.
STUDENTSKI
На територията на Студентски град има седем университета и колежа, общежития за студенти и преподаватели почти на всички висши училища в София. Но едва ли се замисляме, че Студентски град е сред първите общини по брой увеселителни заведения, казина и дискотеки, но няма Студентски културен център, оформени кампусни зони и открити сцени за младежко творчество. Причината е свързана с реституирането на имотите и желанието на собствениците за лесна печалба.
STUDENTSKI2
Но какви идеи бихме генерирали ние, заедно с неправителствени организации, Софийска община и държавни институции, за да направим това ключово място по-гостоприемно, по-добро, а може би и по-усмихнато . За това ми се иска да поговорим с гостите в студиото днес , а именно с

Васил Силяновски – Националното представителство на студентските съвети и председател на Студентски съвет към Софийски университет;

Димитър Дилчев – кмет на община Студентска;

Калина Христова – студент по право, живее в Студентски град;

Благотворителна акция и концерт за изграждане на Открита сцена в парк „Студентски“ и на Студентски културен център са едни от първите ни инициативи в края на м. юни 2017 г.

“МЛАДЕЖКИ КАУЗИ”, Младежко токшоу „НИЕ“

МЛАДЕЖКИ КАУЗИ

Младежко токшоу „НИЕ“ тръгва по БНТ „Свят и региони“.
В първия брой студенти, млади учени и преподаватели споделят вижданията си по теми и каузи, които ги вълнуват. Говорят открито за пазара на труда, за качеството на образованието, за социалната среда и отношения в България.
Смислени каузи и добър живот остават често на заден план.
я
У нас все още е трудно да се предвидят простички неща и да се осигури базова сигурност и спокойствие за бъдещето. Гласът на младите го няма в националния ефир. Най-често те се споменават само покарай демографската криза и Терминал 2.я1
Българската национална телевизия и Университетска телевизия „Алма матер“ поемат инициативата да бъдат трибуна за споделяне на живота на младите, на техните идеи,търсения и мечти.
В първото издание ви срещаме с млади хора, които работят за гражданския форум „Ключ“, който е място за нестандартни и иновативни идеи; с екипа на „Подлезно“, който пък променя градската среда и превръща подлезите на София в музикално, театрално и научно пространство; с активисти от „Мрежата за децата“, които влагат усилия да учат децата как да бъдат граждани и да знаят правата си. Запознаваме ви и с програма „Еразъм“, която дава шанс на българските студенти да станат част от европейското мобилно пространство и доброволческа дейност.
я2
Гледайте първият брой на „НИЕ“ по БНТ „Свят и региони“ на 1 май от 21.45 часа.

“НИЕ” – младежко толкшоу “Културата на консумация”

“НИЕ” – младежко токшоу
Тема: “Културата на консумация”
Гости: Ангел Иванов – телевизионен сценарист, Александра Тодорова – студентка, Христо Христов – мениджър, Асен Ненов – еколог

Алма матер Тв представя новото младежко токшоу “НИЕ”

Предаването “Ние” е с продължителност от 36 минути и се излъчва по национален ефир и по БНТ2 единствено.Това е нов формат от декември 2016, продуциран от Тв Алма Матер. Целта ни е да покажем герои, теми и младежки проекти от гражданска, политическа и обществена значимост, които дават заявка за реална инициатива и промяна към по-добро на съществуващата гражданска среда в България, както и като цяло да поднесем видимост, подкрепа и истина за младежките общности в страната. Погледът ни е колкото локален, толкова и глобален, а отношението е никога да не изгубваме здравия разум и здравословната доза чувство за хумор в понасянето на реалността, която понякога се оказва трудна хапка за смилане, особено по нашите георгафски ширини.