150 г. от рождението на акад Иширков, ГГФ, СУ, 4 април 2018

Анастас Тодоров Иширков е български учен, географ и етнограф, университетски преподавател, общественик и дарител, професор в Софийския университет и академик в Българска академия на науките. Основоположник на географската наука в България. 17-и ректор на Софийския университет (1915 – 1916) и три пъти декан на Историко-филологическия факултет на Софийския университет. Основател и председател на Българското географско дружество.

Работи в областта на икономическата география, географията на населението и селищата на България и страните, етнографията, антропогеографията, картографията, орохидрографията, геоморфологията, хидрологията и климатологията.

Ден на физиката. Честит 29-и март! СУ, 2018

Денят на физиката и 120-годишнината от създаването на българското Физико-математическо дружество бяха тържествено отбелязани в Аулата на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Честването беше открито от председателя на Съюза на физиците в България академик Александър Петров, а сред гостите бяха зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов и директорът на дирекция “Наука” към МОН Милена Дамянова.
По време на тържественото отбелязване на юбилея бе прочетен поздравителен адрес от президента на Републиката Румен Радев, от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и други.

проф. д-р Кун Ленартс е „доктор хонорис кауза“ на СУ„Св. Климент Охридски“


Председателят на Съда на Европейския съюз проф. д-р Кун Ленартс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването е на Юридическия факултет. Проф. Ленартс е световно признат юрист в областта на европейското право и сравнителното конституционно право.

Кратка биография на проф. Кун Ленартс:
Роден е през 1954 г. Барон на Кралство Белгия. Изучава право в Университета на Намюр и Университета на Льовен, Белгия, както и в Харвардския университет, където получава магистърски степени по право и публична администрация.
Защитава докторска степен по право в Университета на Льовен с дисертация, посветена на сравнителноправно изследване на европейското и американското конституционно право и юриспруденцията на Съда на Европейските общности и Върховния съд на САЩ. Бързо получава международно признание след публикуването й. Кун Ленартс е назначен за професор в Юридическия факултет на Университета на Льовен, Белгия, а скоро след това създава Института по европейско право, който е в основата на изготвянето и публикуването на някои от водещите учебници по институционно и процесуално право на ЕС.
Бил е също професор в Колежа на Европа в Брюж и гост-професор в Харвардското юридическо училище. Харесван от студенти и преподаватели, той е чест гост-преподавател в множество университети по света. Има редица публикации по въпросите на институционното и материалното право на ЕС, както и по сравнителноправни въпроси.

Публичната дискусия „Бъдещето на труда – WORK 4.0“


Публичната дискусия „Бъдещето на труда – WORK 4.0“ се проведе в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Събитието бе организирано от КНСБ и Софийския университет. Участие в дискусията взеха президентът на КНСБ Пламен Димитров, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. На експертно ниво КНСБ бе представен и от доц. Лиляна Вълчева от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ и Любослав Костов, икономически анализатор към синдикалния Институт за изследвания. Сред присъстващите бяха университетски и училищни преподаватели, студенти и журналисти.

Проф. Анастас Герджиков откри събитието, изразявайки радостта си, че Алма матер отново е домакин на публично обсъждане на една актуална и остро наболяла обществена тема, каквато е бъдещето на труда в дигиталния свят.

Представяне на книгата „Медиатизираното измерение на външната политика“ , СУ, 20 Март 2018

Премиерата на книгата „Медиатизираното измерение на външната политика“ се състоя в Конферентната зала на Софийския университет. Нейни автори са проф. д-р Мария Нейкова и гл. ас. д-р Ралица Ковачева от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Основната цел на изследователите е да покажат медийния образ на българския външнополитически дневен ред на базата на анализ на политически твърдения, направени по време на предизборната кампания през 2017 г. в трите най-гледани телевизии в България – обществената БНТ и частните Би Ти Ви и НОВА. Резултатите от изследването извеждат най-дискутираните теми, позициите на политическите сили и техните аргументи, отношението им към основни външнополитически актьори, откроявани заплахи пред националната сигурност и пр.

Резултатите от проучването са разгледани в по-широкия контекст на представянето на външната политика на България в публичното пространство. На тази основа авторите дават своя отговор на въпроса има ли политически и партиен консенсус в подкрепа на външната политика на България.

Изследването е проведено по проект, финансиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Pitch.me: Студенти от Стопанския факултет представят своите проекти – 20 март 2018

Запознайте се с нашите млади иноватори и предприемачи – те ще ви
представят своите планове за нови услуги във факултета, дигитални
иновации в съществуващи и новостартиращи компании, а вие ще ги оцените
и ще изберете най-вдъхновяващата идея, която да получи подкрепа.
Студентите са работили по идеите си като част от курсови работи по
предмети от учебната програма във факултета.

Целта на събитието е да сближи университета с бизнеса и да стимулира
новаторското мислене. Ще обявим и уникална възможност, която предлага
Стопански факултет на своите студенти в подкрепа на предприемачеството
им. В края на тази вълнуваща среща ще се съберем в приятелската
атмосфера на нашите споделени пространства, за да обменим ценен опит и
да създадем нови партньорства.