Проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, президентът на Португалската република проф. Марсело Ребело де Соуза бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с отличието на най-старото висше училище в България е на Юридическия факултет. На церемонията присъстваха президентът на Република България Румен Радев, съпругата му Десислава Радева, посланици и представители на академичната общност.

Бойко Ламбовски е лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата известният български поет, публицист и преводач Бойко Ламбовски бе удостоен с Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2020 година.

Голямата награда за литература на Софийския университет е учредена през 1999 година и се присъжда веднъж на всеки две години като признание за цялостното литературно творчество на изтъкнат български автор. Лауреати на Наградата са Вера Мутафчиева, Борис Христов, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров, Георги Мишев, Дончо Цончев, Боян Биолчев, Димитър Шумналиев, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов и проф. Кирил Топалов.

“За книгите и хората” с Рая и Алекс, епизод 4

В новия ни епизод Рая и Алекс се понасят на крилете на силата на човешкия дух и надежда с книгата-портрет на цяла една система “Чернобилска молитва” на Светлана Алексиевич и стихосбирката от истини “Кураж сърце” на Лилия Йовнова. На гости са ни редакторката, Вида Дeлчева, която превежда на български “Поразителния Спайдърмен” и Рене Карабаш, която води към вдъхновението с книгите и академията си за писане “Заешка дупка”. Гледайте онлайн само по телевизия “Алма Матер” и в социалните мрежи.

“За книгите и хората” с Рая и Алекс, епизод 3

В новия епизод “Четат ли двама” Рая и Алекс развихрят въображението на зрителите с магична поредица от книги, известна като “Трилогията Гриша” и роман за измислена любовна история, която се разгаря на фона на реални исторически събития през далечния 15-ти век в Англия. Главни герои в това фентъзи издание са бууктюбър, който открива страстта си към четенето след 18 и поетеса, която успешно се издава сама. Гледайте онлайн само по телевизия “Алма Матер” и в социалните мрежи.

Гледайте онлайн само по “Алма матер” ТВ и в социалните мрежи! Четете с нас: – по телевизия “Алма матер”: www.amtv.bg – във Facebook: https://www.facebook.com/zaknigiteihorata – в Instagram: https://www.instagram.com/zaknigiteihorata/

“За книгите и хората” с Рая и Алекс, епизод 2

Във втория епизод на предаването “Четат ли двама” Рая и Алекс спускат зрителите в най-мрачните кътчета на човешката душа с романите “Мазе” и “Непознаваемо царство”. Спътници в тази страшна разходка са издателят Савина Николова, която не се бои от книгите на Стивън Кинг, и писателят Благой Иванов, който познава отлично психологията на злодеите. Гледайте онлайн само по телевизия “Алма Матер” и в социалните мрежи.

Гледайте онлайн само по “Алма матер” ТВ и в социалните мрежи! Четете с нас: – по телевизия “Алма матер”: www.amtv.bg – във Facebook: https://www.facebook.com/zaknigiteihorata – в Instagram: https://www.instagram.com/zaknigiteihorata/

“За книгите и хората” с Рая и Алекс, епизод 1

В първия епизод на предаването популярните бууктюбъри от “Четат ли двама” Рая и Алекс ни отвеждат на пътешествие в света на книгите с произведенията на Рене Карабаш и Виктория Бешлийска. В него се включват също и гостите Милена Ташева от “Аз чета” и младата авторка на фентъзита Цветелена Владимирова. Гледайте онлайн само по “Алма матер” ТВ и в социалните мрежи! Четете с нас: – по телевизия “Алма матер”: www.amtv.bg – във Facebook: https://www.facebook.com/zaknigiteihorata – в Instagram: https://www.instagram.com/zaknigiteihorata/