„ЛЕВИАТАН НА ЗВЯГИНЦЕВ СРЕЩУ ЛЕВИАТАН НА ХОБС”

Най-дългият, объркан и скучен анализ на филма „Левиатан”2014 (досега)
Петър Айолов, февруари 2015

УВОД- „НОВИЯТ ЗВЯГИНЦЕВ”
Във филмите на Андрей Звягинцев нищо не е случайно.Всяка реплика , всяко действие,всеки кадър работят заедно в едно цяло. Филмите му не са сбор от „красиви кадри”, а дяволски построени загадки, които надникват зад красотата. Във филмите си, Звягинцев сякаш колебливо и плахо се движи от почти пълната абстракция и откъснатост на „Завръщане”, през мултикултурната смесица на „Изгнание” до „Елена” и темата за класовото разделение и моралния вакуум в Русия . След като бавно и внимателно е стигнал до съвременната руска действителност, Звягинцев изненадва всички с този почти публицистичен филм с проста морална история . „Левиатан” е най-голямата загадка досега, но и най-руският филм на Звягинцев. Може би не е изненада, че филмът предизвиква толкова негативни отзиви в родината си и толкова положителен отзвук на запад, но в бъдеще спокойно можем да очакваме и обратен ефект. Както пишат някои от руските блогъри: „на запад още не са го разбрали”. Тук трябва да направим една много важна забележка: Филмът е руски и в него се говори на руски език. Всяко тълкуване на филма по английските субтитри или на какъвто и да е друг език е невъзможно. (за пример давам думата “грех”, преведена на английски като “harm”)

Continue reading

“ШИСТОВ ГАЗ … И СВЕТЛО БЪДЕЩЕ”

Бат’Пецо
август,2012,София

Проблемът с шистовия газ е проблем на бъдещето. С бъдещето се занимават медиите, политиката, бизнесът и науката, но както обикновено бъдещето остава неясно. Шистовият газ днес е една медийна игра със залагания. Залагат се каузи, идеологии,власт, пари,страх и медийно време. Играта е лесна, просто трябва да се избере между две непримирими позиции: 1.”Проучване и Стабилно развитие” или 2.”Шисти-Фашисти”? Цялата информация по случая е пристрастна към една от двете позиции, дори и тази от научните изследвания.
Бизнесът, политиците и медиите са склонни да опростяват проблемите и да експлоатират чувството на страх у хората. Единствено личното разбиране освобождава човек от този масов страх и създава независимо мнение. Самият факт, че общественото мнение в България се определя от американски документален филм не говори добре за българското гражданско общество. Въпросът с шистовия газ е сложен и изисква общество от интелигентни и разбиращи хора, които да вземат решение.

Continue reading