“За книгите и хората” с Рая и Алекс, епизод 5

В този епизод Рая и Алекс отново поемат по дирите на така любимите им фентъзи сюжети с книгите “Двор от скреж и звездна светлина” на Сара Дж. Маас” и “Шест врани” на Лий Бардуго. Наред с тях любимите си три книги представя пиарът Хриси Тодорова, а след нея писателят Емил Минчев забърква няколко наистина заплетени детективски мистерии. Гледайте онлайн само по телевизия “Алма Матер” и в социалните мрежи.

“За книгите и хората” с Рая и Алекс, епизод 4

В новия ни епизод Рая и Алекс се понасят на крилете на силата на човешкия дух и надежда с книгата-портрет на цяла една система “Чернобилска молитва” на Светлана Алексиевич и стихосбирката от истини “Кураж сърце” на Лилия Йовнова. На гости са ни редакторката, Вида Дeлчева, която превежда на български “Поразителния Спайдърмен” и Рене Карабаш, която води към вдъхновението с книгите и академията си за писане “Заешка дупка”. Гледайте онлайн само по телевизия “Алма Матер” и в социалните мрежи.

“За книгите и хората” с Рая и Алекс, епизод 3

В новия епизод “Четат ли двама” Рая и Алекс развихрят въображението на зрителите с магична поредица от книги, известна като “Трилогията Гриша” и роман за измислена любовна история, която се разгаря на фона на реални исторически събития през далечния 15-ти век в Англия. Главни герои в това фентъзи издание са бууктюбър, който открива страстта си към четенето след 18 и поетеса, която успешно се издава сама. Гледайте онлайн само по телевизия “Алма Матер” и в социалните мрежи.

Гледайте онлайн само по “Алма матер” ТВ и в социалните мрежи! Четете с нас: – по телевизия “Алма матер”: www.amtv.bg – във Facebook: https://www.facebook.com/zaknigiteihorata – в Instagram: https://www.instagram.com/zaknigiteihorata/

“За книгите и хората” с Рая и Алекс, епизод 2

Във втория епизод на предаването “Четат ли двама” Рая и Алекс спускат зрителите в най-мрачните кътчета на човешката душа с романите “Мазе” и “Непознаваемо царство”. Спътници в тази страшна разходка са издателят Савина Николова, която не се бои от книгите на Стивън Кинг, и писателят Благой Иванов, който познава отлично психологията на злодеите. Гледайте онлайн само по телевизия “Алма Матер” и в социалните мрежи.

Гледайте онлайн само по “Алма матер” ТВ и в социалните мрежи! Четете с нас: – по телевизия “Алма матер”: www.amtv.bg – във Facebook: https://www.facebook.com/zaknigiteihorata – в Instagram: https://www.instagram.com/zaknigiteihorata/

“За книгите и хората” с Рая и Алекс, епизод 1

В първия епизод на предаването популярните бууктюбъри от “Четат ли двама” Рая и Алекс ни отвеждат на пътешествие в света на книгите с произведенията на Рене Карабаш и Виктория Бешлийска. В него се включват също и гостите Милена Ташева от “Аз чета” и младата авторка на фентъзита Цветелена Владимирова. Гледайте онлайн само по “Алма матер” ТВ и в социалните мрежи! Четете с нас: – по телевизия “Алма матер”: www.amtv.bg – във Facebook: https://www.facebook.com/zaknigiteihorata – в Instagram: https://www.instagram.com/zaknigiteihorata/

Щедро дарение за Биологическия факултет на Софийския университет от Фондация „Манжуков“, 2021

В Биологическия факултет на Софийския университет бе открит Учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика към Катедра „Генетика“. Създаването на този център се осъществява с щедрата финансова помощ на Фондация „Манджуков“, която откликна на апела на преподавателите от катедра „Генетика“ за оборудване на лаборатория със съвременна апаратура за нуждите на преподаването и практическото обучение на студентите в Биологическия факултет.

На откриването присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, Петър Манджуков и семейството му, заместник-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов, деканът на Биологическия факултет проф. Стоян Шишков, ръководителят на лабораторията гл. ас. Димитрина Георгиева, преподаватели от факултета.

Ректорът на Софийския университет поздрави присъстващите и заяви, че за Алма матер е чест да посрещне Петър Манджуков и семейството му да ги приеме в лабораторията, създадена с тяхната подкрепа.

Ректорът изтъкна, че тази лаборатория е много важна за Университета по няколко причини. Първата е, че студентите – не само от Биологическия факултет, имат остра нужда от практически занимания.

„Тази лаборатория имаше за цел не просто научна дейност, а и това, студентите да придобият практически опит и се радвам, че вие откликнахте на тази идея, защото тя ще помогне на всички нас, на цялото общество. Особено в ситуацията на епидемия се вижда ясно, че без подготвени лекари, лаборанти и служители, няма как да предотвратим едно такова събитие. Затова още веднъж ви благодаря“, посочи ректорът.