ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА КАСТИНГ – ”ГОДИНАТА, В КОЯТО СТАНА ИЗВЕСТЕН!”

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Университетска телевизия „Алма Матер“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организира национален кастинг сред студентите, за набиране на водещи, сценаристи, репортери, редактори и пр.
Кaмпанията има уникалната цел, чрез серия от кастинги във висшите учебни заведения, да отсее най-будните и мотивирани млади хора и да състави от тях цялостен екип за единствена по рода си Студентска телевизия.
Ще сме изключително признателни ако съдействате информацията да достигне до възможно най – много студенти в региона.
Екипът на телевизията е на разположение за всякакви възникнали въпроси.
С уважение,
Башар Рахал
Директор Университетска телевизия „Алма Матер“
02/ 98 11 220

Повече информация на страницата във Фейсбук:
www.facebook.com/Годината-в-която-стана-известен

Явете се на национален кастинг за водещи, актьори, сценаристи и редактори на най-младата медия на България – Студентската телевизия! Ще бъде вълнуващо – като в сесия! Запишете се на кастинг до 10.11.2018г. на e-mail: staniizvesten@gmail.com Изпрати ни до 10 Ноември 2018г. (включително): – Своя актуална снимка(и) – Снимка на първа страница от студентската си книжка – Кратка биография с твои контакти – Мотивационен текст в коя позиция се целиш и защо – В Subject/Тема на имейл-а задължително се вписва името на университета, в който учиш – Видеоматериали от изяви, участия от ТВ, кино и театър и т.н. са бонус – Желаещите да бъдат сценаристи задължително да представят 2 свои текста проза.

VIVAT ACADEMIA, Ново предаване на АМТВ за наука и образование

„VIVAT ACADEMIA” е единственото предаване в телевизионния ефир, посветено единствено на темите на образованието и науката. В продължение на 26 минути зрителите на „Vivat Academia” ще се запознаят с учени от различни сфери, ще станат съпричастни към проблемите в полето на образованието и науката, ще бъдат свидетели на резултатите от красивата наука.
Всяка първа и трета седмица от месеца, в понеделник от 22:15 часа по БНТ 2, ще можете да следите актуалните събития в областта на науката и образованието и да се информирате за големите български постижения в тези сфери.
Екипът на нашето предаване е съпричастен към трудностите и проблемите, с които всекидневно се сблъскват българските учени, учители, университетски преподаватели. Затова във „Vivat Academia” ще чуете и позицията ни спрямо актуалните събития под формата на коментар на водещите.

В пилотния брой на „Vivat Academia” Ви срещаме с хора, които имат голям принос в развитието на науката и образованието в България. Започваме с директора на Британския съвет в България Любов Костова. Тя е сред инициаторите на конкурса „Лаборатория за слава Феймлаб България” и е сред основателите на първия по рода си у нас Софийски фестивал на науката. Вдъхновена от успехите на българските учени, Любов Костова ни „потапя” в красивия свят на науката, в който всеки предмет от ежедневието представлява истинско чудо.
По случай навършването на 105 години от първата в света експедиция до Антарктида в предаването Ви представяме и известния български преподавател и изследовател на замръзналия континент Христо Пимпирев. Професорът ни разказва за суровите условия на Антарктида, за липсата на средства за български кораб, с който да се достига до ледените брегове, за успехите на неговите студенти, които „са опитали от студения и корав антарктически хляб”.
Астрофизикът Владимир Божилов влиза в ролята на „гид” и ни развежда из Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина. Споделя мнението си за добрите възможности за реализация на учените в България, за образованието във Физическия факултет към СУ, за участията му в конкурса Феймлаб през 2010 и 2014 г. и „разбива” мита за противоречието между науката и религията.
Накрая, но не на последно място в рубриката „Щрихи” сме опитали да „обрисуваме” университетския преподавател и писател Георги Бърдаров, който стана победител в телевизионния формат „Ръкописът” с романа си „Аз още броя дните”. Освен за богатия си житейски и професионален опит Бърдаров разказва още за емоционалните моменти в работата си, за демографската криза в Европа и постепенното „стопяване” на европеидната раса.
Не забравяйте от месец март да включите на БНТ 2 в понеделник в 22:15 часа! Приятно гледане и „Виват Академия”!

VIVAT ACADЕMIA -N7, “Времето”- ателие за наука и образование, 2017


АТЕЛИЕ за наука и образование: ВРЕМЕТО
„Времето струва пари” – фраза, която много точно обяснява колко скъпа и дефицитна стока е времето, с което разполагаме. Неслучайно казват, че важността на даден човек или дейност се определя именно от времето, което отделяме за него/нея. Но какво всъщност представлява времето, човешко творение ли е или хората са се нагодили към него? В синхрон ли е с биологичния часовник на всеки от нас и къде се намира този „механизъм за ориентиране” на часовото време? Какво ще е времето на Земята след години и как то ще промени света, който познаваме?
Молекулярният биолог Росица Ташкова, социологът проф. Лиляна Деянова и климатологът ас. Христо Попов разглеждат „времето” от гледната точка на техните научни сфери и отговарят на всички тези въпроси. Гледайте „Ателие за образование и наука” тази неделя точно в 11:30 часа по БНТ 2 и 23:15 часа по БНТ Свят.
Екип:
Режисьор: Милена Гетова
Главен сценарист: Светла Каменова
Репортери: Десислава Сотирова, Деян Петров, Силвия Станоева
Оператори: Николай Илиев, Камен Колев
Монтаж: Зина Начева
Музикален оформител: Росица Рупчина
Мишунг: Веселин Зографов
Продуцент: Светлана Божилова