ТВ “Алма Матер” стана медиен партньор на “Еразъм”

Националната студентска телевизия „Алма Матер“ вече е официален медиен партньор на програмата „Еразъм“. Това стана с подписването на договор по време на церемонията по откриване на честванията на 30-годишнината на европейската програма.

“Когато аз бях студент, нямаше такива възможности. Нямаше “Еразъм”. Не можеше и да си представим като студенти, че можем да ходим в други държави, да се запознаваме с други култури, да обогатяваме своите знания. Това беше практически невъзможно. Сега вие, млади приятели, имате великолепната възможност. Светът е отворен пред вас.“ С тези думи служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков се обърна към присъстващите в Аулата на Софийският университет “Св. Климент Охридски” и така даде старт на честванията на 30-годишнината на програмата „Еразъм“.

2017-та е обявена в целия ЕС за година на най известната програма за образователен обмен

Това поставя особено високи изисквания и отговорности пред Университетската телевизия „Алма Матер“, но и показва голямо доверие, което медията на студентите получава в аванс. Разбира се, ТВ „Алма Матер“ се е доказала през годините като поле за изява на млади журналистически таланти.

“Еразъм” започва у нас през 1999 г., а за целия период над 20 хиляди български студенти и над 13 хиляди български преподаватели са използвали нейните възможности.

През периода 1999-2000 г. са участвали само 10 висши училища. В момента са включени 47 от 51 висши училища в България. През 1999 г. само 134 студенти са се включили в програмата. През настоящата академична година техният брой е 2450″. Тези данни изнесе в приветствието си служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Програмата “Еразъм” и наследникът й “Еразъм +” са допринесли много за образованието в Европа и в България и е трудно да се изтъкнат всички ползи на програмата. Това подчерта в поздравлението си ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Университетът започва да работи по програмата през 2000 г. и тогава са изпратени 15 студенти, а до момента те вече са 3720. Само за последните 10 години преподавателите, които са заминали по програмата, са 685, а 290 са приетите чуждестранни преподаватели, дошли също по програмата. Това е видимата страна. Невидими остават ползите за студентите и преподавателите, които са се докоснали до чуждестранните образователни системи.

Честванията на “Еразъм” като най-голяма и разпространена образователна програма целят не само да откроят изключителния й принос, но и да приобщят още нови участници в програмата, да привлекат млади хора, които да се възползват от нейните възможности. Според изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова от голямо значение е подкрепата на Съвета на ректорите. Тя представи знака с логото, което Европейската комисия е създала за отбелязване на 30-та годишнина на Програма „Еразъм“. Всяко българско висше училище ще получи флаг с официалното лого на Европейския съюз за годишнината. Първото знаме бе връчено на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По време на тържеството бе подписан и договор за сътрудничество между Центъра за развитие на човешките ресурси и Университетската телевизия „Алма Матер“, която е официален медиен партньор за отразяване на събитията, свързани с 30-та годишнина на „Еразъм“ в България.

Символичното начало на годината на „Еразъм“ в България бе поставено на 20 февруари 2017 г., когато Централният военен клуб бе визуализиран с цветовете на Европейския съюз и анимирана история на програмата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *