Филм за 125-годишнината на СУ –трета част “НОЕВ КОВЧЕГ”

Един билет за Ноевия ковчег, моля!
Събота, 16:30 по БНТ1

В 125 минути екип от студенти на Университетската телевизия “Алма матер” разказва историята на българското образование . НОЕВ КОВЧЕГ е третият от пет епизода, които се излъчват всяка събота от 16:30 по БНТ1. В него проникваме тайно в хранилището на Университетска библиотека, за да намерим непрочетените страници от историята на СУ.Студентите не знаят, че никога не са отваряли скритете врати на Ректората. Под красивите аудитории с причудливи форми и изящни дървени ламперии се крият подземия, а в подземията има тайници. Тези тайници са пълни с книги. А в книгите има знания, до които никой никога не се е докосвал, има дремещи истини, които никой никога не е узнал.

Студентите не разпознават най-верните пазители на историята на СУ – библиотекарите, водопроводчиците, лелите в мензата. И рядко забелязват хора като Емил – кралят на подземията, водопроводчик в СУ, който знае в кой запушен комин е намерена лирата на Вазов, къде се е крил шест години студент бунтар от 1968 година, къде е паднала и като по чудо не е избухнала бомба през 1941 година.

Студентите не знаят, че плуват комфортно в един непостроен от тях, но построен за тях Ноев ковчег, който пренася през времето видове, застрашени от изчезване – чистото знание, откривателството, любопитството към себе си, към света, Книгата, Перото, Буквата, стремежа към творчество, любовта към към неразгаданите още от човека тайни на природата. И като във фантазиите на писателя Георги Господинов (който се е возил някога в същия този Ноев ковчег и не се знае дали е слязъл) “И като видят нова земя, ще се плодят и умножават. И записаното ще се напълни с кръв и ще оживее съвършено.”

Никой не знае какво се е случило с митичните тайни подземия на Ректората, които уж свързвали Университета с Народното събрание и Президентството. За тези тунели казват, че били зазидани преди много, много години и незнайно от кого, А някои дори твърдят, че никога не са съществували…
Може би в Ноевия ковчег все пак не се качват всички видове.

Камелия Петрова

Leave a Reply

Your email address will not be published.