AMTV NETWORK -ЕВРОПЕЙСКА СТУДЕНТСКА ТЕЛЕВИЗИОННА МРЕЖА

Проектът на национална университетска телевизия “Алма матер” и програма “Младежта в действие”: “Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа” търси активния обмен на младежки предавания и медийни съдържани чрез уеб-базирана платформа( www.amtv.bg), създавана от млади хора  за млади хора. Проектът поставя началото на европейска младежка телевизионна програма с център София, която включва предавания на девет университетски телевизии от страни-членки на Европейския съюз. В период на подготовка е създаването на Балканска университетска мрежа, като част от европейската.

ПЪРВИ ЕТАП- 2010/2011-БЪЛГАРИЯ/ФРАНЦИЯ

През 2010-2011г. екипът на Телевизия „Алма матер” си партнира със студентски екипи от Висшите училища по журналистика в Париж и Лил и създаде четири мултикултурни предавания :

1.Проактивно в Париж, Младежта в действие, 2011

2.Проактивно в София, Младежта в действие, 2011

3.Ателие в Париж, Младежта в действие, 2011

4.Ателие в София, Младежта в действие, 2011

През 2012 студентската телевизия на България – „Алма матер Тв” започна работа по втория етап от изграждането на Европейска студентска телевизионна мрежа. Тази година студентските екипи на „Алма матер Тв”  снимат предавания заедно със свои колеги от университетските телевизии в Оксфорд и Лондон, Великобритания.

Българо-английските екипи ще използват форматите на две от предаванията на “Алма матер Тв” – “Ателие”– студентска работилница за изкуство и култура и “ПроАктивно” – програма за наука и образование. Трети екип на “Алма матер Тв” ще пътува до Лондон, за да заснеме документален филм за петимата български ученици, които бяха избрани от диригента Ричард Фростик да пеят заедно със 115 деца от Великобритания по време на Олимпиадата.
През 2013г. ще се състои и трети етап от проекта, в който студентите ще работят  със свои колеги от Германия, а през 2014г. и със Португалия

ВТОРИ ЕТАП- 2011/2012-БЪЛГАРИЯ/ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.

1.ПроАктивно “В търсене на свободата”, Лондон 2012

Какво е свободата?
Свобода на словото, на духа, на действието?
Зададохме си тези въпроси и тръгнахме на дълъг път, за да се опитаме да им отговорим.
Първата част на предаването „В търсене на свободата” ни води по следите на свободата на словото, не къде да е, а в медиите. Поговорихме с млади журналисти от Сити Юнивърсити в Лондон – една от световните медийни столици. Университетът се счита за един от най – добрите в преподаването по журналистика, което го прави едно от най – желаните места за обучение сред младите хора, търсещи своето призвание в тази област.
Екипът на АМТВ реши да се потопи в английския медиен свят – свят на чест и отговорност към професията и същевременно свят, станал повод за едни от най – големите скандали, поставяли моралът му под въпрос.
Какво всъщност е свободата на словото? Кой я гарантира във Великобритания? Какъв трябва да бъде истинският журналист? Кои са скандалите, които промениха британската преса и телевизия в последните години? Какво е бъдещето на журналистиката?

2.ПроАктивно “Лицата на свободата”, Лондон 2012

Втората част на предаването в „ Търсене на свободата” озаглавихме „Лицата на свободата”. Нашето пътешествие ни даде възможност да навлезем в света на британските медии и ни позволи да потърсим и открием отговорите на въпросите ни, свързани със свободата на словото, настоящето и бъдещето на журналистиката.
Какво по-логично след това просто да попитаме хората какво за тях е свободата — била тя на словото, на изразяването, на личността?
Минахме през две емблематични за лондончани, а и за британците места. Места, предлагащи алтернативи в забързания метрополис. Едното е Спийкър’с корнър — известен с това, че дава пълна свобода за изразяване на собствени личностни или граждански позиции, и то на всеослушание. В парка!
Двуетажните червени автобуси пък ни отведоха в Камдън таун — известен на хората по много причини — заради тълпите странно облечени хора, излезли сякаш от картинки на комикс, от сай — фай филм или от приказка. Или пък заради Ейми Уайнхаус, или Чарлз Дикенс?
Кое е другото лице на Лондон? Какво всъщност е свободата? Къде можем да я намерим и по какво можем да я познаем?

3. “Красимира Хендри, Доброто лице на България в Европа”, Лондон, 2012

Eкип на студентска телевизия Алма Матeр към Софийски Университет „Свети Климент Охридски” замина за Лондон по програма „Младежта в действие”, за да снима филм за българската журналистка и бивша студентка на Факултета по журналистика Красимира Хендри.
Красимира Хендри работи като World Duty Editor или отговорен международен редактор във BBC World Service в най-новата сграда на ВВС в Лондон – BBC Broadcasting House на Portland Place .
BBC Broadcasting House е новата централа на ВВС в Лондон. Построена е за 10 години, разполага с над 25 радио и телевизионни студиа и е на стойност над 1 милиард паунда.Тук е мечтаното място за работа за почти всеки млад журналист в България. Красимира Хендри е първият чужденец, назначен в международния отдел на ВВС. Днес като международен редактор в ВВС World Service тя работи по 15 часа и получава до 1000 и-мейла всеки ден. Поне два мейла от тях са от български журналисти с надежда за работа в ВВС.
Красимира Хендри не е „типичната българка” от британските медии. Красимира е едно от добрите лица на България. Тя с гордост казва, че е „Българката в ВВС”. Красимира е модел за това какво постигат българите във Великобритания.

4.„Ателие” в Оксфорд – “АМТВ по стъпките на Хари Потър”

Елате с нас в телевизионната работилница за изкуство и култура, която този път се намира в града на Хари Потър – Оксфорд. Екипът на „Ателие” пътува във Великобритания по втората част на проекта „Европейска студентска телевизионна мрежа”, който е инициатива на телевизия „Алма матер”.  Във второто от три предавания ще видите как екипът ни проникна в магическите пространства на Бодлеанската библиотека, където позволение да снимат преди нас са получили само една местна оксфордска телевизия и екипа на световния филмов  хит „Хари Потър”. Във второто предаване от оксфордската поредица на „Ателие” ще ви отведем на частна обиколка в Ashmolean Museum и ще се оставим в ръцете на актьора Бил Спектър, който ни разказа призрачните истории на Оксфорд.

 

5.„Ателие” в Оксфорд – “Урок в Университета Брукс”

Елате с нас в телевизионната работилница за изкуство и култура, която този път се намира в града на спящите кули – Оксфорд. Екипът на АМТВ си партнира с Brooks TV – студентската телевизия на най-младия оксфордски университет във втората част на проекта „Европейска студентска телевизионна мрежа”. В първото от три предавания ще ви запознаем с екипа на BTV и с техния режим на работа и ще влезем заедно с тях в невероятните пространства, в които учат и практикуват телевизионна журналистика. Ако сте се питали някога как студентите заплащат скъпото си образование в Оксфорд, ние ще ви предложим два отговора – на Анди, студент в Университета Брукс, и на Стилиана – българска студентка по архитектура в Оксфорд.

Leave a Reply

Your email address will not be published.