През 2017г. по БНТ тръгват пет нови програмни линии на “Алма матер Тв”

Източник: СБЖ, Автор : Майя Любомирска, 09.02.2017

Университетската телевизия „Алма Матер“ представи новите си програмни линии, които тази година ще бъдат излъчвани по Българската национална телевизия. Това са предавания за образование, наука, култура и младежки дейности.
10271394_10204083092236160_557057466225552857_o

Затова и нямаше нищо по-естествено от това, представянето на новата продукция на ТВ “Алма Матер“ да се състои в лоното на академизма – Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Редно е да кажем със съжаление, че нашата страна е единствената членка на Европейския съюз, която няма младежки канал, канал за образование, наука и култура. Тази ниша, която липсва и на по-голямата част от българите в активна възраст, както става ясно от представително проучване на агенция „Алфа рисърч“, се опитват да запълнят програмите на „Алма Матер“. Логичното място за тези програми е обществената телевизия, по която вече се излъчва част от продукцията на националната студентска телевизия.

Наша кауза е българските младежи да не търсят реализация, като се запътват към Терминал 2, каза при откриването на срещата доц. д-р Светлана Божилова.

„Младежкият екип на телевизия „Алма Матер“, подпомаган от академичната общност, вече години наред вярва в тази кауза и прави своите предавания, подчерта доц. Божилова. Искам да благодаря на Българската национална телевизия в лицето на Управителния й съвет, но най-вече на екипа на „БНТ свят и региони“, който не просто ни приюти, а и ни подкрепя в тази идея. Вярвам, че обществената телевизия е мястото, от което трябва да се излъчват програми за наука, образование, култура и за младите хора на България”.

„Важно е и представителното проучване на Алфа рисърч” в 8 университетски града, възложено от СУ със съдействието на БНТ за нагласите и потребностите от специализиран канал за образование, наука и култура.“, каза още Светлана Божилова.

„Предаването „Ателие“ и следващите продукции, които „Алма матер“ предлага на БНТ, са достатъчно професионално направени и интересни, за да попаднат в нашите програмни схеми. Младежкият поглед винаги е интересен и е коректив за нас”, подчерта Екатерина Генова, директор на дирекция „БНТ свят и региони“.

Тя допълни: „БНТ 2 и „БНТ свят и региони“ са канилите, в които част от продукцията на телевизия “Алма Матер” може да бъде видяна от по-широка зрителска аудитория. На обществената медия най-добре приляга да излъчва студентска продукция. Ние приехме предаването „Ателие“ като равностойна част от на нашата програма, която също е насочена освен към регионите и към младите хора. Младежкият екип, който прави „Ателие“, освен че се учи вероятно от нас, и нас ни учи на интересни виждания. Важното е, че сме направили първите стъпки и ако всички програмни линии на телевизия „Алма Матер“ се сбъднат, те ще заемат един сериозен процент от нашата програма и това ще бъде подготовка към един бъдещ канал, изцяло правен от студенти.“

Заместник-ректораът доц. Георги Вълчев отбеляза: „В днешна България живеем много разделено, много противопоставено и трудно се чуваме. Създаването и поддържането на една територия, на която ще може да се чува гласът на младото поколение, е изключително важно. Усилията на университетската телевизия „Алма Матер“ за тази отвореност е изключително важна. Новите граждани са най-големият дефицит в страната ни. И ако тази телевизионна аудитория допринесе макар и малко в тази посока, можем да кажем, че сме изпълнили задачата си.“

“Националната студентска телевизия „Алма Матер“ е плод на ентусиазма преди всичко на студентите и на някои преподаватели. Интерес сред широката аудитория към образователните и културните предавания има”, каза и проф. Иван Илчев, председател на Управителния съвет на телевизия „Алма матер”. Дългогодишният ректор на най-старото ни и най-престижно висше училище подчерта още, че много харесва погледа на младите хора. „Защото за съжаление нашият поглед за това, какво става в България, е убийствено сериозен. Това е различно предаване от онези, с които от сутрин ни заливат телевизиите – с едни и същи хора, с едни и същи проблеми. И като ги гледам, спомням си едно четиристишие на Кирил Христов: „ Тез джуджета край мен/ те ламтят за власт/ ако би за ден/ ако би за час“, заключи проф. Илчев.

Националната университетска телевизия „Алма Матер“ е лицензирана от Съвета за електронни медии (СЕМ) като програма за култура, образование и младежки политики с национално покритие и в обществена полза.

От 2009 г. ТВ „Алма Матер“ работи програмните линии „Ателие“, „Vivat Academia“, „ПроАктивно“, Младежко ток шоу „Ние“, и „Ку-ку Презареждане“.

“Ателие”, което се излъчва 2 години по БНТ 2, е документална поредица за изкуство, култура и каузи и разказва историята на съвременното изкуство.

“АТЕЛИЕ”, АМТВ

ТВ “Алма Матер” предлага и дискусионното предаване „Ние“, посветено на предизвикателствата и проблемите, пред които са изправени младите хора.

“НИЕ”, АМТВ

Половинчасовото предаване „Vivat Academia“ е посветено изцяло на науката и образоването и прави срещата между университетските преподаватели и въпросите на всекидневието интересни и увлекателни.

“VIVAT ACADEMIA”, АМТВ

Много интересни са и „Общежитието“, и „Влез в час“ и още многото нови проекти, които искат да осъществят от националната университетска телевизия „Алма Матер“, подкрепяни от академичната общност и обществената телевизия.

“ОБЩЕЖИТИЕТО”. АМТВ

“ВЛЕЗ В ЧАС”, АМТВ

One thought on “През 2017г. по БНТ тръгват пет нови програмни линии на “Алма матер Тв”

  1. Fine way of explaining, and pleasant article to obtain data about my
    presentation subject matter, which i am going to deliver in school.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *