Честит 1-ви юни!

Честит празник на всички деца и на всички онези, които успяват да запазят детското в себе си! Пожеланието по-горе е за вас! 🙂

По случай празника се предвиждат редица инициативи из страната:

На 1-ви юни точно в 10,00 десетки хиляди деца ще рецитират едновременно „Аз съм българче“. Инициативата е на Образователния портал Академика БГ. Хоровият рецитал се провежда за втора поредна година, като през 2011-а в него се включиха 30 000 деца от 206 населени места. Участниците са на възраст от 3 до 18 г. Участниците ще бъдат събрани в училищни дворове, на площади, в паркове и читалища. Под ръководството на своите учители и заедно с много родители те ще произнесат в хор стихотворението, с което са израснали поколения българи. След това по места празникът продължава с различни тържествени програми.

Фестивал на знанието “Вселена за всички” ще се състои в обсерваторията. Подредена е изложба на фантастични рисунки, весели научни постери, красиви и интересни модели и макети на космически тела, космически апарати, изследователски съоръжения на съвременната физика. Програмата на фестивала, включва песни, танци, стихотворения, разкази, сценки и научни опити. На сайта на Обсерваторията са обявени имената на победителите в конкурсите за рисунки и конкурсите за постери, модели и макети.

Детско парти, посветено на Международния ден на детето и на предстоящата лятна ваканция, ще се проведе утре от 16.00 часа в парк „Райчо Кирков“ в Пловдив. За малчуганите ще има много забавни игри, музика и празнично настроение.

Празник с много игри, забавления и настроение организира Община Пловдив. Той ще започне в 10 часа в Цар Симеоновата градина срещу Централна поща и ще продължи до 18.30 часа. Първи в програмата ще стартира фестивалът “Аплодисменти”, в който ще се включат малчугани от детските градини в Пловдив. Те ще демонстрират умения в творчески работилници, ще има игри с публиката, томбола с награди, както и огромна вкусна торта. В 15 часа пък започва фестивалът “Талантино”, в рамките на който ще има танцови и музикални изяви на деца, рисунки на асфалт, викторина, игри заедно с Държавен куклен театър, изяви на любителски състави при Община Пловдив, надуваем замък за всички деца, както и изненада с много награди.

“Холдинг Български държавни железници” ЕАД за поредна година ще спази добрата си традиция да подари безплатно пътуване на всички български деца на възраст до 14 години по повод Международния ден на детето. Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. на 1-ви юни във всички категории пътнически влакове (пътнически, бързи и бързи влакове със задължителна резервация).

Ще бъдат наградени победителите в Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн в София, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Награждаването ще се състои от 18 часа в Руския културно-информационен център в София.

За 1-ви юни читалището и кметството в Обзор също подготвят детското забавление. С начален час 16 часа до амфитеатъра в парка ще се проведат детско парти и конкурс за рисунка –пленер на асфалта.

Детски работни ателиета се организират в Казанлък. В Асеновград се открива нова детска площадка. БФС организира футболен турнир в Кюстендил. Предвидени са още редица дейности и в други градове на страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *