9-ти Международен фестивал за франкофонска песен “Златен ключ”

Пловдив отново приема най-големия форум на френското музикално и песенно изкуство на Балканите – 9-тия Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”, Пловдив 2012. Събитието е ежегодно. Организатори са от Почетното консулство на Франция – Алианс Франсез Пловдив. Събитието се провежда под патронажа на Министъра на външните работи на България, г-н Николай Младенов, и на Н.П. Филип Отие, Посланик на Франция у нас. Концертите, които са на 14, 15 и 16 юни, ще се състоят в зала „Москва” на Новотел Пловдив с начален час 19,30 ч. и вход свободен.

 

Тази година организаторите са подготвили една цветна музикална палитра от български и чуждестранни участници. Известният холандски изпълнител и композитор Гуидо Ван Де Мийнт, лауреат на фестивала в Амстердам от 2008 година, е подготвил специално за пловдивската публика един много оригинален музикален подарък съвместно със съвременната звезда на френския шансон Александра Фитс. Това е един европейски проект, който те двамата са подготвили специално за представяне на фестивала в Пловдив. Миналогодишният лауреат на Пловдивския фестивал за франкофонска песен – Иван Кацарев, ще открие с песен на Едит Пиаф тазгодишното събитие. Към тях ще се присъедини и Лазар Кисьов, финалист на българския Music Idol, също лауреат на нашия фестивал и представил България на Международния фестивал “French Touch” в  Мумбай. За трета поредна година участва и Словакия чрез победителя на фестивала, организиран от Алианс Франсез в Банска Бистрица.

Втората вечер, както по традиция, се провежда националният финал на конкурса, с изпълнения само на българските участници. Очертава се една доста оспорвана надпревара, тъй като в конкурсната програма ще се състезават изпълнители от най-известните телевизионни музикални формати в България. Международно жури ще оценява таланта и представянето на певците. Златната гривна, която ще бъде връчена от Н.П. г-н Филип Отие, Посланик на Франция, е специална изработка на майстора-бижутер от Пловдив – Тодор Кузмов.

И тази година организаторите от Алианс Франсез Пловдив са предвидили разнообразна съпътстваща програма. Съвместно със своите партньори от Пежо Пловдив те ще представят в рамките на фестивала не само музикалния облик на Франция, но и нейната техническа страна – за първи път в България ще бъдат показани най-съвременните и оригинални френски автомобили. Освен това за тонуса и настроението на гостите и участниците ще се погрижат лъчезарните Веси и Снежи, които ще проведат една специална „ZUMBA” тренировка – не с типичните латино ритми, а под звуците на френските шансони.

И за почитателите на френската литература ще има изненади. Специално за фестивала пристига известният френски писател Даниел Карио, който на 13 юни ще се срещне с възпитаници на ЕГ „Иван Вазов”, за да им разкрие каква е техниката на писане на роман. Даниел Карио ще бъде придружаван от г-н Бернар Руо, основател на фестивала “Златен ключ” и Кавалер на Ордена на академичните палми.

Стремежът на екипа на Алианс Франсез Пловдив, както и на доброволците от ЕГ ”Иван Вазов” и ОМГ ”Акад. Кирил Попов”, е да създаде една идеална организация, в рамките на която участниците и гостите да могат да опознаят града и страната ни през призмата на френския език и музика.

Източник: www.cross.bg

Честит 1-ви юни!

Честит празник на всички деца и на всички онези, които успяват да запазят детското в себе си! Пожеланието по-горе е за вас! 🙂

По случай празника се предвиждат редица инициативи из страната:

На 1-ви юни точно в 10,00 десетки хиляди деца ще рецитират едновременно „Аз съм българче“. Инициативата е на Образователния портал Академика БГ. Хоровият рецитал се провежда за втора поредна година, като през 2011-а в него се включиха 30 000 деца от 206 населени места. Участниците са на възраст от 3 до 18 г. Участниците ще бъдат събрани в училищни дворове, на площади, в паркове и читалища. Под ръководството на своите учители и заедно с много родители те ще произнесат в хор стихотворението, с което са израснали поколения българи. След това по места празникът продължава с различни тържествени програми.

Фестивал на знанието “Вселена за всички” ще се състои в обсерваторията. Подредена е изложба на фантастични рисунки, весели научни постери, красиви и интересни модели и макети на космически тела, космически апарати, изследователски съоръжения на съвременната физика. Програмата на фестивала, включва песни, танци, стихотворения, разкази, сценки и научни опити. На сайта на Обсерваторията са обявени имената на победителите в конкурсите за рисунки и конкурсите за постери, модели и макети.

Детско парти, посветено на Международния ден на детето и на предстоящата лятна ваканция, ще се проведе утре от 16.00 часа в парк „Райчо Кирков“ в Пловдив. За малчуганите ще има много забавни игри, музика и празнично настроение.

Празник с много игри, забавления и настроение организира Община Пловдив. Той ще започне в 10 часа в Цар Симеоновата градина срещу Централна поща и ще продължи до 18.30 часа. Първи в програмата ще стартира фестивалът “Аплодисменти”, в който ще се включат малчугани от детските градини в Пловдив. Те ще демонстрират умения в творчески работилници, ще има игри с публиката, томбола с награди, както и огромна вкусна торта. В 15 часа пък започва фестивалът “Талантино”, в рамките на който ще има танцови и музикални изяви на деца, рисунки на асфалт, викторина, игри заедно с Държавен куклен театър, изяви на любителски състави при Община Пловдив, надуваем замък за всички деца, както и изненада с много награди.

“Холдинг Български държавни железници” ЕАД за поредна година ще спази добрата си традиция да подари безплатно пътуване на всички български деца на възраст до 14 години по повод Международния ден на детето. Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. на 1-ви юни във всички категории пътнически влакове (пътнически, бързи и бързи влакове със задължителна резервация).

Ще бъдат наградени победителите в Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн в София, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Награждаването ще се състои от 18 часа в Руския културно-информационен център в София.

За 1-ви юни читалището и кметството в Обзор също подготвят детското забавление. С начален час 16 часа до амфитеатъра в парка ще се проведат детско парти и конкурс за рисунка –пленер на асфалта.

Детски работни ателиета се организират в Казанлък. В Асеновград се открива нова детска площадка. БФС организира футболен турнир в Кюстендил. Предвидени са още редица дейности и в други градове на страната.