Екип на студентската телевизия към Сити Юнивърсити е на обмен в София

Студенти от лондонския университет Сити Юнивърсити са на посещение в София като част от проекта „Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа”. Групата е мултинационална и включва млади журналисти от Англия, Шотландия, Италия и Франция. Те ще останат в София до петък, 18-ти септември.

Групата пристигна в неделя и за първите три дни от пребиваването си в страната вече изрази позитивни впечатления от българската столица, богатата ни история и култура, а също така и местната кухня. Те имаха възможността да присъстват на официалното вдигане на флага по случай Празника на София вчера и на церемонията по връчването на наградите на Столична община за принос в областта на културата, което се проведе в Народния театър „Иван Вазов”. Студентите от Лондон посетиха и Националния исторически музей, където бяха особено впечатлени от археологическите находки, намерени по нашите земи в дълбока древност.

През следващите дни им предстоят срещи с някои от водещите телевизионни журналисти в страната, посещение на Втора английска гимназия, интервю с известния български кино режисьор – Зорница София и посещение на Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Утре, сряда, 19-ти септември 2012 год., от 13:00 часа в Конферентната зала на Софийския университет ще се проведе пресконференция с участието на гостите от Лондон. Поканени са представители на всички медии, проявяващи интерес към събитието.

Европейска студентска телевизионна мрежа с център София !

Студенти от “Алма матер Тв” снимат мултикултурни предавания във Великобритания

Студентската телевизия на България – “Алма матер Тв”, започна работа по втория етап от изграждането на Студентска телевизионна мрежа в Европа. Тази година студентските екипи на “Алма матер Тв” ще снимат предавания заедно със свои колеги от университетските телевизии в Оксфорд и Лийдс, Великобритания.

Българо-английските екипи ще използват форматите на две от предаванията на “Алма матер Тв”„Ателие” – студентска работилница за изкуство и култура и „ПроАктивно” – програма за наука и образование. Трети екип на родната Студентска телевизия ще пътува до Лондон, за да заснеме документален филм за петимата български ученици, които бяха избрани от диригента Ричард Фростик да пеят заедно със 115 деца от Великобритания по време на Олимпиадата тази година.

В момента тече конкурс сред студенти от цяла България, които имат желание да бъдат част от проекта за изграждане на Европейска телевизионна мрежа. Избраните ще пътуват заедно с екипите на “Алма матер Тв” и ще участват в създаването на предаванията.
През 2012г. ще се състои и трети етап от проекта, в който студентите ще направят връзка и със свои колеги от Майнц, Германия.

Миналата година студентите от “Алма матер Тв” снимаха заедно със свои колеги от Лил и Пaриж, Франция. Четирите българо-френски предавания можете да гледате на сайта на Студентската телевизия – www.amtv.bg.