“МИСИЯ ЛОНДОН ДВЕ” с Робърт Гогов-журналист

„МИСИЯ ЛАНДЪН ДВЕ”
пародия на телевизионен филм
пост-студентски колектив С.Е.М.Е. – Съвет за Електронна Медийна Евакуация
( Този филм е художествена измислица. Моля приемете го на шега.)
За милиони заблудени души по света Лондон е все още мечтана цел и символ на прогрес и култура.
Хиляди млади българи също тръгват натам всяка година за да учат и да се развиват в „развита” държава. Родителите им в България буквално отделят от залъка си за да плащат наеми по 3000лева на месец и университетски такси по над 30000 лева на година. Всичко това обаче се оказва само една скъпа екскурзия за младите българи. Истината е една, с малки изключения, работа за висококвалифицирани българи в Лондон няма.
Във Великобритания като цяло не обичат хората от Източна Европа и Балканите специално. Те даже не си правят труда да го крият. Там ние сме хора втора ръка и то само защото се оставяме да ни го внушават. Българите в Лондон стават за чистачи и строители, но не и за банкери, брокери, адвокати или журналисти в ВВС.
Единственият шанс за българските студенти след години учене, хиляди левове и празни надежди е да се върнат в България, където работодателите приемат с насмешка техните прехвалени британски дипломи.
Така Великобритания първо печели от милионите студенти там и второ им внушава своята ценностна система. Резултатът са милиони неудовлетворени млади хора по света, които се срамуват от родината си, „изостанала” спрямо „развитата британска цивилизация”. Изкуствено наложеният британски културен модел обаче, не само е напълно непригоден за страни като България, но и отдавана не работи в самата Великобритания. Както биха казали Пинк Флойд -„Оставете ни на мира. Ние нямаме нужда от вашето образование.”
Българите нямат Мисия Лондон, българската мисия е България. Само от българите зависи да създадат един образ за България, който да харесват и с който да се гордеят, пък дори и това да е само една илюзия.
Какво има зад илюзията Лондон? Къде се пропуква Матрицата Лондон?
Знаете ли защо Гринуичкият меридиан минава през Лондон? Защото е една измислица! Такъв меридиан няма. Той е измислен от учените на Кралската обсерватория в Гринуич. една черта на земята. Със същото право ние можем да измислим Подуенски меридиан. Всичко зависи само от нас.
С една дума Лондон не работи. Това не е истински град в който живеят хора. Това не е човешки живот. В Лондон хората просто съществуват като зъбни колела в машина. Това е имитация на живот, която дъвче и изплюва еднакви био-роботи.
Какво можем да научим от вековният опит на Лондон. Какъв е финалът на нашата Мисия Лондон? Какво е най-ценното нещо което можем да вземем от потъващият кораб на великата умираща британска култура?

Робърт Гогов-журналист, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published.