Ами Тола за писането и днешния читател

Разкажи ни за себе си и  нещата, които правиш? Поставила си вече пиесата ‘’Вагон’’ , скоро излезе и първата ти книга – ‘’ Заблудения завоевател’’, а и се занимаваш и с много други неща. 

Занимавам се с писане от много малка – още от дете, но никой не вярваше, че е насериозно и че един ден ще стана писател.  „Вагон“ се игра от Театралното ателие на Бургаски свободен университет, но пиесата бе отличена на интернационалния фестивал „Бургаски изгреви 2011“ с II място и награда за най-младежка постановка. Дебютният ми роман „Заблудения завоевател“, получи национална награда „Народни будители 2010“ от Съюза на свободните писатели. Тази година завърших висшето си образование и в момента се занимавам предимно с драматургия. За да се препитавам, пиша статии за различни онлайн списания и блогове. Имам и планове да запиша магистратура в най-скоро време.

Какво е да си новоизгряващ писател в България? И какво означава псевдонима ти?

В България е трудно да си каквото и да било. Писател в България, в повечето случаи се възприема като драскач, шматка или графоман, не и като истински писател. Има някакво раздвижване в момента, защото все пак живеем в информационна ера, но за истинските творци винаги е трудно. Както е казал Делакроа „Творецът е сам срещу света“ . Истинското ми име, Ева Иванова, е прекалено често срещано  и няма никакви шансове да се вредя в Гугъл. Самата дума „амитола“ означава небесна дъга на сиукс, но когато думата се раздели на две части „ Ами“ „Тола“, всяко едно от имената всъщност е библейско… Според мен това не е случайно и идва да покаже, че езиците, хората и всичко на тази планета идва всъщност от едно и също място.

Kaк би оценила днешното читателско общество?  Ако можеше да си избираш читателите, какви би искала да са те?

В света, четенето на книги е много модерно. Това е първото добро, модерно нещо в съвремеието ни. Трябва да се чете. Радвам се, че се възражда интересът към книгите, за жалост обаче масата хора, не четат правилните книги. Хари Потър и бълвочите на Дан Браун, определено няма да ни дадат правилната храна. Що се отнася до избора на читатели – бих се радвала да ме четат, колкото се може повече различни хора и искрено се надявам, творчеството ми да се цени и да има стойност за всеки един от тях.

Кой  е  авторът, който до най-голяма степен е провокирал творецa в теб?

Авторите, които чета с удоволствие и от които може би съм повлияна, са много, но сега  ще спомена само някои от тях: Достоевски, Пушкин, Лермонтов, Илф и Петров, Оскар Уайлд, Джейн Остин, П.Г. Удхаус и много други.

Какво е писането за теб?

Писането ми дава едно вътрешно чувство за значимост и удовлетворение. Самият факт, че пиша с любов ми дава ясната индикация, че съм родена, за да правя именно това. Обичам  и театъра, сцената също ми дава едно огромно удоволствие, но може би бих сложила играта на второ място след писането. Истината е, че когато твори, човек чувства близост с Бог и сякаш поддържа някаква вътрешна комуникация с друг свят, аз имам  необяснима потребност в себе си, постоянно да поддържам тази комуникация.

Стефани Стойчева

One thought on “Ами Тола за писането и днешния читател

  1. Желая ти много- здраве, любов и дано Новата година да е по- добра от миналата!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *