“АТЕЛИЕ” на 29 юни: БНТ2 от 12:00 часа БНТ Свят от 23.50 часа

„ЕЛ. АРТИСТИ” е разказ за двама музиканти  – Стефан Голдман и Страхил Велчев – КИНГ, които намират за интересна и плодородна не класическата, джаз или поп музиката, а електронната. Композитори на тази музика и DJ, Стефраан Голдман и КИНГ откриват  територия, малко изследвана досега. Музикална територия, по-безгранична от която и да е друга.

 

Електронната музика, родена в средата  на осемдесетте години на миналия век във САЩ  достига своето световно утвърждаване в средата на деветдесетте. Днес тя е музиката, която звучи от всеки клуб и все по-силно става част от световната поп култура. Наричат я музика на свободата, музика на свободния дух. Сътворява се от всевъзможен синтез – компюпри, ръчно направени усилватели, умишлено и неумишлено развалени машини, от които може да се извлече звук,  от класически музиклани инструмети като пиано, китара, цигулка… Това  са само малка част от  елементите  за сглобяването на електронната музикална композиция…

Страхил Велчев – КИНГ е роден и израстнал в София.  Всяка събота и неделя прави музика на живо пред хиляди фенове от цял свят в клубове в Лондон, Москва, Токио. Списъкьт с участията му е пълен година по-рано.

Стефан Голдман е роден в Берлин в семейство на музиканти. С баща немец и майка българка, той  е израства между София и Берлин, което му  дава  огромно културно и музикално наследство. В момента е един от най – проспериращите електронни артисти в Европа и  цял свят – с няколко албума и много винилни плочи и със собствена издателска къща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *