“Ателие” по БНТ Свят и БНТ 2, тази неделя, 11 май

 

БНТ 2 от 13.00 ч.

БНТ Свят от 23:55 ч.

11 Май

В следващите няколко седмици ще отбележим 5-годишния юбилей на “някои от най-емблематичните си епизоди! АТЕЛИЕ” – документална поредица за изкуство и култура, като излъчим:

 

Един от най-запомнящите се епизоди на “Ателие” от 2012 година е свързан с пътуването на екипа ни в Лондон по време на Културната олимпиада.

Екип на студентската телевизия “Алма матер” пътува заедно с петима млади български изпълнители по време на Олимпиадата през 2012 година, за да заснеме документален филм за техните преживявания.Известният британски диригент Ричард Фростик посети страната ни месеци преди Олимпиадата през 2012 година в Лондон, за да проведе прослушване сред десетки възпитаници на българските музикални училища. Измежду множеството таланти той избра две момичета и три момчета от НМУ „Любомир Пипков”. С подкрепата на Британски съвет 5 български деца се включиха в хора „Гласове на младежката музика” (Youth Music Voices), който ще пя на различни събития по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон през 2012г – Кралската опера в Ковънт гардън, новопостроеният олимпийски Велодрум за състезанията по колоездене, главната сцена на площад Трафалгар и други. Хорът се състоq от над 100 от най-талантливите британски младежки гласове, но по идея на диригента Ричард Фростик, към него  се присъединиха още 10 младежи от други държави – 5 от Бразилия, а другите 5 – от България. Това са Преслава Златева (18г.), Мирела Александрова (18г.), Николай Митов (19г.), Фикрет Фикрет (16г.) и Александър Митев (18г.). Преслава, Мирела, Миколай и Александър са със специалност класическо пеене, а Фикрет – поп и джаз пеене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *