ВСЯКА СТЕНА Е ВРАТА- Представяне на филма на Елица Георгиева, 2017

Елица Георгиева безспорно е едно от най-младите дарования на съвременната българска литература. Освен че пише умно, интелигентно и красиво, тя се занимава и с кино и е автор на три творчески документални филма: „Чужденка/-ки” – дипломната й работа, „В очакване” и „Всяка стена е врата“. Последният й филм „Всяка стена е врата“ получава две награди на престижния фестивал Cinéma du Réel и се превръща в истинска сензация, карайки цяла Франция да впери поглед в творбите й!
На 19-и октомври точно в 19:30 ч. в Дом на киното очарователната Елица представи своя филм „Всяка стена е врата“. Специално участие в събитието взе Андрей Райчев.

Ето повече информация за проекта:
„Всяка стена е врата“ се уповава на политически архиви и лични текстове. В телевизионно студио в България журналистка задава философски въпроси като: Кои мечти са по-важни – осъществените или неосъществените? Годината е 1989-а. Берлинската стена е паднала, а младата журналистка е майка ми. Когато бях на 7 години, тя сякаш беше вездесъща. Гласът Ӝ е запечатан в предаването „Вариант-М“ на Българската телевизия. Тази странна емисия е размисъл по темата за неуспешните революции и техния отпечатък върху живота ни. Авторката документира по един закачлив и вълнуващ начин „демократичния преход“ в България между 1989 и 1991 година.
Филмът печели редица награди и номинации, сред които:

• Cinéma du réel 2017
• Doc Cévennes
• Lussas 2017
• Gindou, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published.