Лозанов: Трябва политическа култура за управление по време на протести

Протестиращите имат култура да изразяват исканията си, но е необходима и политическа култура да управляваш по време на протести. Това заяви председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов пред бТВ.

Той коментира обръщението на председателя на Народното събрание Михаил Миков от миналата седмица, в което той разкритикува медиите, че допринасят за „ескалиране на напрежението” с начина, по който отразяват гражданското недоволство.

„Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист,” посочи той.

Обръщението предизвика остри реакции от страна на медиите и неправителствените организации. СЕМ публикува декларация, с която напомни, че според закона политиците нямат право на намеса в редакционната политика на медиите.

„Михаил Миков е от балансираните културни лица на БСП. Въпросът е дали зад това изказване не се крие план за действие – чрез лостове, виждани многократно през годините,” подчерта Георги Лозанов. По думите му, медиите реагираха, за да не се превърне „пожеланието в назидание”.

„Първият рефлекс, който не се промени в годините на прехода, е да се нахвърлят върху образа, а не да подходят с действия към реформи,” отбеляза още медийният експерт.

„Плурализмът е изискване само за обществените медии, частните могат да имат своя гледна точка. Трите национални телевизии имат балансирано представяне на протестите и на основните новини,” обясни още Лозанов, като допълни, че на територията на медиите се води граждански дебат.

Според Георги Лозанов демонстрациите през февруари и юни са един и същи протест, който протича различно във времето и пространството. „Има разлика в мотивацията и стила, но става дума за промяна на начина, по който се прави политика в България,” обясни той.

Той отправи критика към новото парламентарно мнозинство, което е наследило от предишното правото да избере нов член на СЕМ. „Парламентът прави избор спешно и по непрозрачна процедура,” посочи Лозанов и отбеляза, че това се случва на фона на критиките за непрозрачния избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС и на редица други кадрови грешки.

„Предполагам, че това е свързано с предстоящия избор на директор на БНТ. При положение, че ще има конкурс за директор на обществена медия, може да се предполага, че като се търси спешно назначение, то ще дойде с поръчка да намери определен човек за директорския пост,” обясни Георги Лозанов.

Източник: 24chasa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *