Пет български деца ще пеят на Олимпиадата в Лондон

Известният британски диригент Ричард Фростик посети страната ни, за да проведе прослушване сред десетки възпитаници на българските музикални училища. Измежду множеството таланти той избра две момичета и три момчета от НМУ „Любомир Пипков”.

С подкрепата на Британски съвет 5 български деца ще се включат в хора „Гласове на младежката музика” (Youth Music Voices), който ще пее на различни събития по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон през 2012г. Хорът се състои от над 100 от най-талантливите британски младежки гласове, но по идея на диригента Ричард Фростик, към него ще се присъединят още 10 младежи от други държави. Половината от тях ще са от Бразилия, а другите 5 – от България. Това са Преслава Златева (18г.), Мирела Александрова (18г.), Николай Митов (19г.), Фикрет Фикрет (16г.) и Александър Митев (18г.). Преслава, Мирела, Миколай и Александър са със специалност класическо пеене, а Фикрет – поп и джаз пеене.
Въпреки, че повечето от местата, където ще пее хора „Гласове на младежката музика” все още се пазят в тайна, Ричард Фростик разкри някои от тях – Кралската опера в Ковънт гардън, новопостроеният олимпийски Велодрум за състезанията по колоездене, главната сцена на площад Трафалгар и други, които ще бъдат изненада. Екип на студентската телевизия “Алма матер” ще пътува заедно с младите български изпълнители по време на Олимпиадата, за да заснеме документален филм за техните преживявания.

Решението на Ричард Фростик да избере 5 млади певци точно от България се крие в любовта му към звученето на българските гласове, която той преоткри по време на посещението си у нас миналата година. Тогава Ричард пристигна по покана на Британския съвет, за да работи по проекта „International Voices” (Международни гласове) с 300 деца от 4 български училища – Национално музикално училище „Любомир Пипков”, 134-то СОУ „Димчо Дебелянов” гр. София, “Евроучилище РОВЕЛ” гр.Банкя и Национално училище по изкуствата „проф. Веселин Стоянов” гр. Русе.

Leave a Reply

Your email address will not be published.