Проф Жерар Муру- „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет, 26.02.2020

На тържествена церемония, която се състоя в Аулата в Ректората, нобеловият лауреат по физика за 2018 г. проф. Жерар Муру бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото българско висше училище е на Физическия факултет.

Церемонията бе открита от декана на Физическия факултет проф. дфн Георги Райновски, който представи проф. Муру.

Жерар Албер Муру е световноизвестен френски физик, работил през голяма част от живота си в Съединените щати. Роден е на 22 юни 1944 г. в Албервил. През 1967 г. получава бакалавърска степен по физика в Гренобълския университет. През 1970 г. завършва Университета „Париж – VI: Пиер и Мария Кюри“, където три години по-късно защитава докторска дисертация.

1
Проф. Райновски допълни, че Жерар Муру работи в Лабораторията за приложна оптика в Палезо, Рочестърския университет и Мичиганския университет, след което за няколко години оглавява Лабораторията за приложна оптика. Работи главно в областта на лазерната оптика и физиката на електрическите полета. През 2005 г. се връща във Франция и става директор на Лабораторията по приложна оптика в Ecole Polytehnique.

2
Деканът припомни, че през 2018 г. Жерар Муру заедно с Артър Ашкин и Дона Стрикланд получава Нобелова награда за физика за преломни открития в областта на лазерната физика. Той стои в основата на изобретяването на метод за усилване на свръхкъси лазерни импулси, позволяващи достигане на безпрецедентни мощности и интензитети на светлинните полета.

Още през 70-те години на миналия век пиковите мощности на лазерите със свръхкъси импулси достигат границата, над която по-нататъшното усилване би разрушило оптичните материали на ползваните прибори. През 1985 г. Муру и Стрикланд, която по това време е негова докторантка, изобретяват метод, който преодолява проблема. Първо импулсът се удължава, с което пиковата му мощност спада. Следва етап на усилване, последван от обратно компресиране на импулсите. Понастоящем методът се ползва в много области на науката, индустрията и медицината, включително и в очната хирургия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.