Проф. Марк Гелер „доктор хонорис кауза” на Софийския университет, 17.12.2019

Проф. Марк Гелер бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза” на Софийския университет

Проф. Марк Гелер бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза” на Софийския университет
На тържествена церемония в Аулата проф. Марк Гелер бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението по удостояването с почетното звание на най-старото българско висше училище е на Факултета по славянски филологии и на Историческия факултет.

Церемонията бе открита от декана на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев, който представи проф. Гелер, неговата академична кариера и научни интереси.

Проф. Марк Гелер е един от признатите водещи специалисти в областта на асирологията и древната хебраистика, чиито приноси в сферите на древното езикознание, древната медицина и древната магия и заклинания имат ролята на еталон в съвременните изследвания.

Проф. Гелер е роден през 1949 г. в гр. Корпус Кристи, Тексас, в еврейско семейство на преселници от Европа. През 1970 г. Марк Гелер получава бакалавърска степен по класически езици в Принстън, а две години по-късно завършва магистратура по семитски езици, която прераства в докторат, защитен през 1974 г. в университета Брандейс, Масачузетс.

Цялата професионална кариера на Марк Гелер обаче е свързана с Европа, където той попада веднага след получаването на докторската си степен – първоначално със стипендия, а после и като редовен преподавател в департамента по хебраистика в University College London. През 1983 г. той вече е директор на основания от него Институт за изследвания по хебраистика, а от 1983 до 1994 г. работи и като директор на департамента по хебраистика. През 1991 г. Гелер получава званието професор, а от 2000 до 2018 г. е гост професор в Свободния университет в Берлин.

Leave a Reply

Your email address will not be published.