Студентска телевизия “Алма матер” представя “АТЕЛИЕ”: ОПЕРА ЗА ДЕЦА Неделя, 5 юли БНТ 2 – 13:00 часа БНТ Свят – 22:40 часа Понеделник, 5 юли БНТ Свят – 19:30 часа

Детската опера е нов жанр за българската публика. Фестивалът „Опера в парка“ е добра възможност най-малките зрители (от четири до 14-годишна възраст) да се запознаят по един достъпен начин с класическите призведения на големите класици, да добият театрална и музикална култура и да се срещнат с този жанр, който плаши и много от възрастните.

 

Заедно с малките в този епизод на документалната поредица за изкуство и култура “Ателие” ще гледаме адаптираната за деца опера “Хензел и Гретел”.  “Да се играе за деца е едновременно по-отговорно и по-трудно. Те са като лакмус, усещат всичко. Когато не си искрен с тях, те го разбират. Децата не прощават грешките. Започват да си говорят. Загубиш ли веднъж вниманието им, повече не можеш да си го върнеш”, разказва оперният певец Пламен Папазиков, който играе вещицата.

Възможно ли е да се създаде опера, която да е интерсна за едно дете? Как се създава опера за деца? Има ли закони, както в създаването на детски представления?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *