СТУДЕНТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ „АЛМА МАТЕР” ПРЕДСТАВЯ В ЧЕТИРИ ПОРЕДНИ СЪБОТИ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ФИНАЛИ “ФЕЙМЛАБ ФИНАЛИ ЧЕЛТНЪМ – 2012” по телевизия “България он ер” – на 27.12.2014 от 13.00 часа / 3- та част/

FameLab® е регистрирана търговска марка на Челтнъмските фестивали – една от водещите британски организации в културата, инициатори на   четири от най-известните фестивали в страната: за джаз, литература, музика и наука.

Конкурсът FameLab®  е създаден през 2005 г. от Челтнъмския фестивал за наука в партньорство с Националния фонд за наука, технологии и изкуства (NESTA) и със спонсорство от Pfizer, Silicon 19, Channel 4 и The Daily Telegraph. През 2007 г. Британски съвет започва да организира конкурса за първи път извън Обединеното кралство в рамките на един от най-успешните си регионални проекти в Югоизточна Европа. През 2010 г. е първото разширение на географския обхват на конкурса, когато от 9 на брой страните-участнички стават 14 и вече представляват 3 континента – Европа, Азия и Африка. По този начин конкурсът FameLab се превъръща в истински глобален феномен! България е една от страните, в които конкурсът се провежда още от самото начало -през 2007 г.

Нови страни се присъединяват непрекъснато и през 2012 г. на международния финал  се явяват представители вече на 20 страни:  Австрия, България, Германия, Гърция, Египет, Израел , Италия, Кипър, Литва, Хърватска, Обединеното кралство, Полша, Португалия , Румъния , САЩ , Сърбия, Хонг Конг , Чехия , Швейцария и  ЮАР.

Най-ценното на конкурса FameLab е мрежата, която създава, развитието на уменията и повишаване на интереса към комуникация на науката в национален и международен мащаб. От създаването на конкурса до сега повече от 3500 учени, инженери, математици са участвали в него по света и над 150 финалисти са се борили за място в международния финал.

FameLab си поставя за цел да подкрепи и насърчи талантливи млади хора, които искат да развият уменията си за комуникация, за да представят по-успешно своята наука пред обществото като цяло, а не само пред собствените си колеги и научни среди.

Някои от участниците вече успешно се реализират и в телевизии и радиа, но всички остават отдадени на научните си изследвания и други области на дейност, като съчетават научната кариера с комуникацията с обществото.

Гордеем се с успеха на всеки един от тях. Именно международната мрежа на участници в конкурса FameLab е една от причините  хора от различни държави и култури да започват  да работят заедно, много често спонтанно, и така да  създават впечатляващи проекти в областта на комуникацията на науката.

В международния финал всички бариери отпадат. Науката е универсална, тя е обединяващ фактор, не е предназначена за елитарна група –  в нея всеки знаещ човек има място.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *