ТВ “Алма матер” представя филма “Сътворението” – гледайте неделя 02.11 по БНТ2 от 13.00 часа; БНТ Свят от 23.00 часа

Филмът е посветен на 1-ви ноември – Денят на българските будители.

„Сътворението” е своеобразен разказ през  погледа на съвременниците   за създаването на най – стария Университет на България – Софийски университет „Климент Охридски”, и за неговите благодетели – братята Евлоги и Христо Георгиеви .

Доцент Вълчев ни отвежда в малкия възрожденски град Карлово, в който от безценното наследство на братята Евлоги и Христо Георгиеви са останали само призрачните руини на вилата им, изоставените работилници и фабриката с огромна табела “ПРОДАВА СЕ”.

Най-значимото им наследство за България, а и най-голямото дарение до днес, остава сградата на Ректората на Университета – тайник и съкровищник, в който все още живеят легендите около магнетичната фигура на първия ректор – академик Александър Теодоров-Балан, битките и споровете около създаването на първото Висше училище в сградата на днешния Факултет по журналистика и масова комуникация, разказите за първите преподаватели и първите студенти на СУ. По стъпките на Балан вървим с доцент Колев.
Въпросът за това какви времена са настъпили и как мерим времето ни отвежда в първата специално построена за СУ сграда – тази на Астрономическата обсерватория на Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, в която все още се намира и се ползва „Старецът” – първият телескоп на СУ. “Ако човечеството не гледаше към звездите, щяхме все още да живеем в пещерите” – това са думи на доцент Голев, който ни води из потайностите на астрономията и образованието във Физическия факултет.

Филмът “ Сътворението” проправя пътеки между миналото и настоящето  на българското образование и се посвещава на  Деня на будителите – един от най-родолюбивите български празници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *