ТЕЛЕВИЗИЯ „АЛМА МАТЕР” ПРЕДСТАВЯ “НОЕВ КОВЧЕГ” БНТ2 – на 16.11 от 13.00 часа;. БНТ Свят – на 16.11. от 22.50 часа

Екип от студенти на Университетската телевизия “Алма матер” разказва историята на българското образование .  В НОЕВ КОВЧЕГ  проникваме тайно в хранилището на Университетска библиотека, за да намерим непрочетените страници от историята на СУ…

Студентите не знаят, че никога не са отваряли скритите врати на Ректората. Под красивите аудитории с причудливи форми и изящни дървени ламперии се крият подземия, а в подземията има тайници. Тези тайници са пълни с книги. А в книгите има знания, до които никой никога не се е докосвал. Има истини, които никой никога не е узнал.

Студентите не разпознават най-верните пазители на историята на СУ – библиотекарите, водопроводчиците, лелите в мензата. И рядко забелязват хора като Емил – кралят на подземията, водопроводчик в СУ, който знае в кой запушен комин е намерена лирата на Вазов, къде се е крил шест години студент бунтар от 1968 година, къде е паднала и като  по чудо не е избухнала бомба през 1941 година.

Студентите не знаят, че плуват комфортно в един непостроен от тях, но построен за тях Ноев ковчег, който пренася през времето видове, застрашени от изчезване – чистото знание, откривателството, любопитството към себе си, към света, Книгата, Перото, Буквата.Стремежът към творчество, любовта към  неразгаданите още  тайни на природата. И като във фантазиите на писателя Георги Господинов (който се е возил някога в същия този Ноев ковчег и не се знае дали е слязъл)

Никой не знае какво се е случило с митичните тайни подземия на Ректората, които уж свързвали Университета с Народното събрание и Президентството. За тези тунели казват, че били зазидани преди много, много години и незнайно от кого. Някои дори твърдят, че никога не са съществували…

Може би в Ноевия ковчег все пак не се качват всички видове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *