Телевизия „Алма матер” представя филм на „ПроАктивно”: “НОВАТА ВЪЛНА НА АРХИТЕКТУРАТА” по телевизия България он ер в събота, 29 ноември от 13:00 часа

В едно отношение съвременна София стои в челните редици на Европа. Основната цел на софийското строителство е максимум застроена площ. Никакви естетически, функционални и социални критерии не издържат пред този устрем. Строежът на нова България се случва в буквалния си бетонен смисъл пред очите ни. Всяко празно място се застроява на всяка цена! След строителния бум в София  над 120 хиляди апартамента стоят празни. Столицата е с най-голям брой необитавани апартаменти и къщи в страната. Те са 20% от жилищния фонд , показва преброяването от 2011-та. Но дали нещо се е променило днес? София със сигурност „Расте”, но … „Старее” или поне „Не Младее”.

Според Аристотел  във време на морален упадък и безпътица единствените модели на поведение са най-изтъкнатите граждани. Хората, които дават пример и които създават  работещи и успешни модели.  Кои са най-успешните архитекти и урбанисти в съвременна България ?

Има ли „Нова Вълна” в българската архитектура? Какво обединява  Група Град, Трансформатори, Architecture week и What Association ? Каква е тяхната концепция за София? Какви са работещите модели за градовете днес? Кой търси архитектурата на София?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *