УНИВЕРСИТЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ „АЛМА МАТЕР” ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА „АТЕЛИЕ”: “НЕ ФЕСТ” по БНТ2 – на 14.12, неделя от 13.30 часа; по БНТ Свят – на 14.12, неделя от 23.50 часа

НЕ Фест е международен мултижанров фестивал за независимо експериментално изкуство, който представя млади автори от България и чужбина, експериментиращи в различни области на съвременното изкуство – визуални, музикални, театрални, танцови, кино и литература. НЕ ФЕСТ поощрява сливането на границите между отделните жанрове и освободеността при творческия процес. Особеното в експозицията е, че посредством сценографски подходи, в рамките на няколко дни артисти и сценографи извършват промени в пространството, фокуса и контекста, в който са изложени творбите, като по този начин добавят нова стойност за зрителя.

АТЕЛИЕ “НЕ ФЕСТ” се опитва да даде отговор на въпроса каква е естествената еволюция на изкуството и как нещата, които са новаторски, нестандартни, дори скандални в момента, биха могли в бъдеще да станат класика. Какво,например, е поетична инсталация и сетивен театър? Какво е експеримент и как се разпознава едно сътворение като “съвременно изкуство”? Спекулира ли се с думата “експеримент” в контекста на изкуството?

Гледайте АТЕЛИЕ “НЕ ФЕСТ”, за да видите как еволюира изкуството в България и по света,какви са границите и какво е това, което определя даден вид изкуство като изкуство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *