УНИВЕРСИТЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ „АЛМА МАТЕР” ПРЕДСТАВЯ ФИЛМ НА „ПроАктивно” “10 ГОДИНИ ИНСТИТУТ КОНФУЦИЙ СОФИЯ – 2014” по телевизия “България он ер” в събота, 06 декември от 13:00 часа

На 27 септември 2014 г. Институт  Конфуций – София организира редица празнични събития, посветени на Световния ден на институтите Конфуциий. Денят на китайската култура се проведе край езерото Ариана в Борисовата градина. Пъстрата програма на празненството беше допълнена от практически урок по китайски език.Преподавателят  Ли Сяндун по атрактивен и достъпен начин запозна деца и техните родители с първите стъпки при изучаването на този древен език. Български и китайски калиграфи  демонстрираха пред заинтригуваните гости  красотата на калиграфията  и зарадваха всеки с лично адресирано пожелание за спомен от празника.

А какво би бил един  ден на китайската култура без чая и чайната церемония? Посетителите се запознаха с различните видове чай и начина на приготвянето им и  пробваха неопитвани до момента разновидности  на напитката. Специално място в програмата беше отредено на китайската  интелектуална игра Го, изрязването на фигури от хартия и, китайските бойни изкуства.

Същият ден  в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе тържествена церемония по удостояване на Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. проф. Мо Йен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

Китайският писател дойде в София по покана на Институт Конфуций – София и със съдействието на Посолството на КНР у нас. Поводът за това бе 10-годишнината от основаването на Институт Конфуций и 65-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Китай.
В своето благодарствено слово писателят сподели с гостите на церемонията, че на 25-годишна възраст се натъква случайно на сборник с българска литература, в който присъства родният писател Елин Пелин. Неговите повести „Гераците” и „Земя” оставили ярък спомен у Мо Йен. “Елин Пелин описва живота в българското село и с неговите произведения получих представа за основните феномени в развитието на България”, разказа Мо Йен.

Фотоизложбата „Институт Конфуций – мост между две култури“ беше част от празничните събития. посветени на годишнините.

Тя беше официално открита в централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“   от  Ректора   проф. дин. Иван Илчев, Нобеловия лауреат  проф. Мо Йен и директора на Институт Конфуций в София от китайска страна проф. Гъ Джъцян.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *