УНИВЕРСИТЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ „АЛМА МАТЕР” ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ НА „АТЕЛИЕ” “ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА” по БНТ 2 от 13.00 часа на 21.12 – неделя и по БНТ Свят от 23.00 на 21.12 – неделя.

Новият брой на „АТЕЛИЕ” е посветен на един оригинален, изключително смел проект на млад български аниматор, който , след образованието и работният опит в голямо студио в Лондон, се връща в България с идеята да направи нещо, което до-момента не е правено.

“Златната ябълка” е фентъзи анимационен сериал, вдъхновен от българската митология и фолклор. Действието се развива в необятен планински свят, където мъглите се раждат от косите на могъщи змейове и въплъщенията на сезоните бродят из гъстите гори. Това е епичен балкански фентъзи свят, в който хората използват магически чанове, за да се борят с Кошмарите – огромни чудовища, които сменят облика си и се хранят с човешката скръб. Тук песента на Самодивата е едновременно най-благословен  дар и най-ужасното проклятие.

Макар историята да се развива в екзотична фентъзи среда, тя засяга съвременни проблеми, с които зрителят лесно може да се идентифицира – това е история за порастването в един сложен фентъзи свят, който е изправен пред промени в климата, ефектите от неконтролирана индустриализация, ксенофобия, социална изолация, расизъм и задълбочен конфликт.

Гледайте новият брой на „АТЕЛИЕ”, за да чуете не само повече  за този уникален проект, но и да разберете подробно историята и мотивацията на неговия създател Димитър Петров.

Как изглежда Българската анимация в момента и какво ще промени „Златната ябълка“, като се реализира в България? Какво е вдъхновението, което се крие в наследената балканска митология и защо той е първият, който е открил огромен потенциал  в разказването на фентъзи сюжет извън „Средната Земя“. Консултантът  по проекта доц. д-р Вихра Баева разкрива подробности за богатия символизъм на змейовете и самодивите и  какво можем да научим от тях.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *