УНИВЕРСИТЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ „АЛМА МАТЕР” ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА „АТЕЛИЕ” “ПОП ОПЕРА” по БНТ 2 – в неделя, 28.12 от 13.00 часа по БНТ Свят – в неделя, 28.12 от 23.25 часа

„ПОП ОПЕРА” е епизод от документалната поредица за изкуство и култура „АТЕЛИЕ”.  Срещаме ви с Мария Каракушева и Пламена Гергинов, наскоро завършили Музикалната академия.

Пламена е оперна певица – сопран, а Мария -пианист. Любовта към класическата сцена,  съчетана с  любовта към поп музиката са основният избор, който правят  на този етап от професионалния си  път. Естествено се появява и  решението да работят заедно и името,  което избират  е Grace On Air.

“Grace On Air”  е проект , в който съвременната музика се преобразява в класическа. Световни хитове на артисти като Coldplay, Red Hot Chili Peppers, Nirvana и много други са представени с изцяло нов и авторски аранжимент за пиано и сопран.

 

Целта на Мария и Пламена е да пресъздадат красотата и благородството на класическия стил чрез популярната музика и да изненадат публиката с новаторски подход.  И го постигат!

Екипът на „АТЕЛИЕ” беше  няколко дни с прекрасните Мария и Пламена, които ни позволиха да ги следваме навсякъде. Да видим света на музиканта зад завесите.  Бяхме  на тяхна  репетиция, в  гримьорната им   и на самия концерт.

Влязохме и в техния дом,посетихме  местата, на които се забавляват и стигнахме дори  до Терминал 1 на летище София.  Станахме съпричастни на разказа за изборите, които творецът се налага да прави , за трудностите по пътя , но и за красивите моменти. Видяхме вълнението и любовта, които изпълнителките  изпитват във всеки един от творческите етапи и как  го предават  на публиката, която дишаше в синхрон  с динамиката на всяко едно изпълнение на Grace On Air.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *