УНИВЕРСИТЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ „АЛМА МАТЕР” ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ НА „Ателие” “КИПРИ” по БНТ 2 на 18 януари от 13.00 часа по БНТ Свят на 18 януари от 22.55 часа

“Кипри” продължава темата за съвременната българска сцена, вдъхновена от изворна народна музика. В културното пространство все повече се наблюдава своеобразно възраждане на етно музиката. Талантливи музиканти черпят вдъхновение от своите прабаби.

Музикалният ансамбъл „Кипри” е създаден от народната певица Илияна Найденова. И ако за нейната баба  фолклорът е бит, то за Илияна той е  сценично изкуство, което е нормално да се променя с времето. Затова тя събира най-различни девойки без опит, които обаче треперят по хубавата музика и  създава  от тях прекрасни певици, които търсят баланса между автентичното и модерното. Една от тези млади дарования казва, че в българската народна музика има своеобразна тежест, която  „Кипри” преодоляват и превръщат в музика с положителен заряд, божествена лекота и оптимистични послания. Именно това иска да постигне Илияна Найденова – да се “изкипри” с всички хубави неща, които е научила от баба си и да ги запази от изчезване, за да могат един ден на тях да се радват и внуците ни.

В “Кипри” се държи и на най-дребния детайл – от автентични двеста годишни обеци или пендари, до най-дълбокото значение на всяка една архаична или диалектна дума в песните.И когато „киприте” застанат на сцената и запеят, то зрителят получава едно невероятно музикално и визуално преживяване.  Така те успяват да бъдат  едновременно и модерни и съвременни,и  автентични и изворни.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *