„АТЕЛИЕ” – “УЛИЦА АПОЛОНИЯ” Неделя, 12 октомври: БНТ 2 – от 13.00 часа; БНТ Свят – от 23.30 часа.

„Аполония” – фестивал на изкуствата под благото слънце на късното лято. Фестивалът, който мирише на зрели смокини, плажно масло и солена вода. Фестивалът, който събира на едно място елита на българското изкуство и гости от световната сцена. Новият сезон на „Ателие” отново започва с филм за „Аполония”. Само че тази година, вместо напечен златист пясък  и усмихнати артисти, които празнуват  поредните постижения на българското изкуство, филмът започва с буря. Улиците на Созопол са пусти, а беснеещото море е притиснато от гъсти облаци, които сякаш всеки момент ще се срутят от собствената си тежест.

Край брега на морето Мариус Куркински говори за новия си моноспектакъл, който безпощадно хвърля публиката в мъката на човешкото съществуване – без въведение, без вдъхващото надежда чувство за хумор. Театралният режисьор Петринел Гочев и актрисата Гергана Змийчарова говорят за своя спектакъл “Ромео и Жулиета”. Гергана обръща внимание на това, че всъщност класическата пиеса на Шекспир е история за разрива между поколенията, за желанието на човек да определя чуждата съдба, за това  какво правят родителите с децата си, както преди петстони години, така и днес. Защото това е част от човешката природа, която не се променя, така че няма значение в кой век живеем.  И на фона на цялата тази тежест един уличен  акордеонист говори за красотата  на простия живот. Разказва за това как музиката го кара да се чуства не на шейсет, а на трийсет години.

Защо един уличен музикант изглежда по щастлив и доволен от живота, отколкото един известен артист? Дали той е слепият или просто знае да се радва на малките неща тук и денс? Дали артистите от „Аполония” вече виждат само мрачната страна от живота, или човекът, който знае повече за Вселената  е обречен да е нещастен? В крайна сметка Петринел Гочев споделя, че много често забравяме основните ценности на  този живот. Според него любовта е единственото, за което си струва да си жив. Тя е единственият начин да се усети истинския вкус на живота, неговата сладост.

Седем дни са били достатъчни на Бог да  сътвори света. В  „Ромео и Жулиета”  седем дни са достатъчни да съсипеш децата си и да ги загубиш безвъзвратно. За седем дни „ Ателие” събра различни гласове  от улица „Аполония”, за да напише  един свой  расказ за живота и изкуството днес.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *