25 ноември -Патронен празник на СУ – 2019

С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележи патронния си празник
25 Ное 2019 08:50
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

На 25 ноември 2019 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник с академично тържество.

Празникът ще започне в 8.50 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет (пл. “Св. Неделя” № 19), където Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Света Божествена литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски.

В 11.00 часа Академичният съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски. Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11.15 часа.

Гости на академичната общност ще бъдат заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин и заместник министър-председателят г-жа Марияна Николова.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Приветствия ще отправят и Кристиян Вигенин и г-жа Марияна Николова. Преподавателят в катедра „Български език“ във Факултета по славянски филологии проф. д-р Петя Осенова ще произнесе академично слово на тема: “Езикът в ерата на дигиталните технологии и изкуствения интелект”. Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2018 г. до 25 ноември 2019 година.

В рамките на церемонията ще бъдат връчени и следните награди:

– Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2019 г.;

– Годишните награди на Алма матер за учебната 2018/2019 г. по повод патронния празник на Софийския университет;

– Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово;

– Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

– Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

– Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков;

– Годишната стипендия на името на доц. д-р Вероника Вълканова за отличен успех и студентски постижения;

– Награда на победителя в Националния студентски конкурс за проучване на дейността и творчеството на Петър Увалиев.

Академичното тържество ще завърши с кратка музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.

Leave a Reply

Your email address will not be published.