През 2017г. по БНТ тръгват пет нови програмни линии на “Алма матер Тв”

Източник: СБЖ, Автор : Майя Любомирска, 09.02.2017

Университетската телевизия „Алма Матер“ представи новите си програмни линии, които тази година ще бъдат излъчвани по Българската национална телевизия. Това са предавания за образование, наука, култура и младежки дейности.
10271394_10204083092236160_557057466225552857_o

Затова и нямаше нищо по-естествено от това, представянето на новата продукция на ТВ “Алма Матер“ да се състои в лоното на академизма – Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Редно е да кажем със съжаление, че нашата страна е единствената членка на Европейския съюз, която няма младежки канал, канал за образование, наука и култура. Тази ниша, която липсва и на по-голямата част от българите в активна възраст, както става ясно от представително проучване на агенция „Алфа рисърч“, се опитват да запълнят програмите на „Алма Матер“. Логичното място за тези програми е обществената телевизия, по която вече се излъчва част от продукцията на националната студентска телевизия.

Наша кауза е българските младежи да не търсят реализация, като се запътват към Терминал 2, каза при откриването на срещата доц. д-р Светлана Божилова.

„Младежкият екип на телевизия „Алма Матер“, подпомаган от академичната общност, вече години наред вярва в тази кауза и прави своите предавания, подчерта доц. Божилова. Искам да благодаря на Българската национална телевизия в лицето на Управителния й съвет, но най-вече на екипа на „БНТ свят и региони“, който не просто ни приюти, а и ни подкрепя в тази идея. Вярвам, че обществената телевизия е мястото, от което трябва да се излъчват програми за наука, образование, култура и за младите хора на България”.

„Важно е и представителното проучване на Алфа рисърч” в 8 университетски града, възложено от СУ със съдействието на БНТ за нагласите и потребностите от специализиран канал за образование, наука и култура.“, каза още Светлана Божилова.

„Предаването „Ателие“ и следващите продукции, които „Алма матер“ предлага на БНТ, са достатъчно професионално направени и интересни, за да попаднат в нашите програмни схеми. Младежкият поглед винаги е интересен и е коректив за нас”, подчерта Екатерина Генова, директор на дирекция „БНТ свят и региони“.

Тя допълни: „БНТ 2 и „БНТ свят и региони“ са канилите, в които част от продукцията на телевизия “Алма Матер” може да бъде видяна от по-широка зрителска аудитория. На обществената медия най-добре приляга да излъчва студентска продукция. Ние приехме предаването „Ателие“ като равностойна част от на нашата програма, която също е насочена освен към регионите и към младите хора. Младежкият екип, който прави „Ателие“, освен че се учи вероятно от нас, и нас ни учи на интересни виждания. Важното е, че сме направили първите стъпки и ако всички програмни линии на телевизия „Алма Матер“ се сбъднат, те ще заемат един сериозен процент от нашата програма и това ще бъде подготовка към един бъдещ канал, изцяло правен от студенти.“

Заместник-ректораът доц. Георги Вълчев отбеляза: „В днешна България живеем много разделено, много противопоставено и трудно се чуваме. Създаването и поддържането на една територия, на която ще може да се чува гласът на младото поколение, е изключително важно. Усилията на университетската телевизия „Алма Матер“ за тази отвореност е изключително важна. Новите граждани са най-големият дефицит в страната ни. И ако тази телевизионна аудитория допринесе макар и малко в тази посока, можем да кажем, че сме изпълнили задачата си.“

“Националната студентска телевизия „Алма Матер“ е плод на ентусиазма преди всичко на студентите и на някои преподаватели. Интерес сред широката аудитория към образователните и културните предавания има”, каза и проф. Иван Илчев, председател на Управителния съвет на телевизия „Алма матер”. Дългогодишният ректор на най-старото ни и най-престижно висше училище подчерта още, че много харесва погледа на младите хора. „Защото за съжаление нашият поглед за това, какво става в България, е убийствено сериозен. Това е различно предаване от онези, с които от сутрин ни заливат телевизиите – с едни и същи хора, с едни и същи проблеми. И като ги гледам, спомням си едно четиристишие на Кирил Христов: „ Тез джуджета край мен/ те ламтят за власт/ ако би за ден/ ако би за час“, заключи проф. Илчев.

Националната университетска телевизия „Алма Матер“ е лицензирана от Съвета за електронни медии (СЕМ) като програма за култура, образование и младежки политики с национално покритие и в обществена полза.

От 2009 г. ТВ „Алма Матер“ работи програмните линии „Ателие“, „Vivat Academia“, „ПроАктивно“, Младежко ток шоу „Ние“, и „Ку-ку Презареждане“.

“Ателие”, което се излъчва 2 години по БНТ 2, е документална поредица за изкуство, култура и каузи и разказва историята на съвременното изкуство.

“АТЕЛИЕ”, АМТВ

ТВ “Алма Матер” предлага и дискусионното предаване „Ние“, посветено на предизвикателствата и проблемите, пред които са изправени младите хора.

“НИЕ”, АМТВ

Половинчасовото предаване „Vivat Academia“ е посветено изцяло на науката и образоването и прави срещата между университетските преподаватели и въпросите на всекидневието интересни и увлекателни.

“VIVAT ACADEMIA”, АМТВ

Много интересни са и „Общежитието“, и „Влез в час“ и още многото нови проекти, които искат да осъществят от националната университетска телевизия „Алма Матер“, подкрепяни от академичната общност и обществената телевизия.

“ОБЩЕЖИТИЕТО”. АМТВ

“ВЛЕЗ В ЧАС”, АМТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published.