НАЙ-ДОБРОТО ОТ АТЕЛИЕ “АТЕЛИЕ: ПАРИЖ”

В следващите няколко седмици ще отбележим 5-годишния юбилей на “АТЕЛИЕ” – документална поредица за изкуство и култура, като излъчим някои от най-емблематичните си епизоди!

Гледайте
“АТЕЛИЕ: ПАРИЖ”
неделя, 4 май
БНТ 2 от 13:00 часа
БНТ Свят от 23:55 часа

Един от най-запомнящите се епизоди на “Ателие” от 2009 година е свързан с пътуването на екипа ни в Париж по програма “Младежта в действие”. От съвместната работа на студентите от София и висшите училища по медии в Париж и Лил се родиха няколко филма, които бяха посрещнати с огромен интерес от българската и френската публика.

През камерата на „Ателие” Париж е видян като нещо много повече от очакваните културни забележителности, познати от лъскавите страници на туристическите брошури и албуми. Вижте скритите кътчета на френската столица, в които се случва изкуство – например английската книжарница/библиотека „Шекспир и Сие” – където подробен гид ще бъде Тери Роджърс. Англичанинът ще разкаже за богатия литературен фонд, включващ англоезични автори като Кийтс и Милтън, Гинзбърг и Керуак, също френски класици като Бодлер и Рембо.
Герои на „Ателие” в Париж са Кремена Николова и Филип Спасов. Кремена е автор на мултимедийни представления, а Филип е кулинар, който изучава ресторантьорски и хотелиерски мениджмънт. С тях двамата зрителите ще доловят особеното очарование на тесните пресечки на големите булеварди и на хладните бели кухни на парижките домове.


Национална университетска телевизия “Алма матер” 
e инициатор на проекта “Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа”. В основата му е активният обмен на младежки предавания и медийни съдържани,чрез уеб-базирана платформа( www.amtv.bg), създавана от млади хора и предназначена за млади хора. Проектът поставя началото на европейска младежка програма с център София, която включва предавания на девет университетски телевизии от страни членки на Европейския Съюз. През 2010г екипът на Телевизия „Алма Матер” си партнира с Висшите училища по журналистиика в Париж и Лил и създаде четири мултикултурни предавания съвместно със студентски екипи от Лил и Париж. В следващия, вече реализиран етап на проекта, партньори на АМТВ са Оксфорд и Лондон – 2012 година, а през есента на 2014 година предстои съвместа работа със студенти от Германия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.