Унивеситетските ботанически градини като част от Софийски университет

Късче от Рая


Екип на Университетската телевизия Алма Матер посети Университетските ботанически градини по време на снимките на един от петте епизода на филма, посветен на 125-годишнината на СУ. И пристрастни, и безкрайно впечатлени от природата и човека, ние най-сетне си отговорихме на един често задаван въпрос:
Защо и кому бяха нужни всички битки за Университетските ботанически градини? Покрай всички скандали и затварянето на Университета, повечето смислени причини затова Алма Матер да не отстъпва градините си на общинските власти останаха недоизказани. Ние разговаряхме с Ректора на СУ професор Иван Илчев, доктор Красимир Косев – директор на ботаническата градина, и ръководителя на градината в Балчик Ина Манчева.

Ето няколко отговора на нашия въпрос:
Първо: Ботаническите градини не са залесена площ, предназначена единствено и само за туристически наслади, още по-малко са предназначени за забавления, дребна търговия и дребна кулинария. Те са пространство за наука и образование, място, на което се изучават биологични видове, база за студентски практики. Ботаническите градини на Университета са водещи не само в национален, но и в световен мащаб с редките си колекции от кактуси и други растителни видове.

Второ: Като част от Университета Ботаническите градини развиват научно-популярни дейности, в които въвличат деца и ученици. Това не просто възпитава приятелско отношение към природата, но и предизвиква интереса на младите хора към иначе не толкова привлекателни специалности и професии, свързани с биологията и агрономията.

Трето: Ботаническите градини са превод за неспециалисти на сложната научна дейност на биолозите. Тук тяхната работа става видима и достъпна за всички. Още повече, че и в двете градини постоянно се случват културни събития, които привличат и хората на изкуството.
Четвърто: Тук човек и природа съжителстват в хармония. По-яркият пример за това е Ботаническата градина в Балчик, където всичко е създадено от човешка ръка и всеки ден много хора полагат огромни грижи за поддръжката на ценните растения в градината.

Очаквайте филм на Телевизия Алма Матер, посветен на Университетските ботанически градини и на хората, които се грижат за тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published.