Десетте най-красиви национални парка на Балканския полуостров !

10. НАЦИОНАЛЕН ПАРК БУТРИНТ, АЛБАНИЯ

В крайния югоизток на Албания, само на няколко километра от Корфу, на брега на Йонийско море се намира Националният парк Бутринт. Представете си кристалните води на Йонийско море, зелените брегове на две голями езера като тропически лагуни, диви голи хълмове, посипани с мраморни антични руини и малки острови, обрасли в буйна зелена растителност. Тук могат да се видят редки субтропически видове птици и влечуги. Екзотичният рай, който виждаме по пътеводителите за Тайланд и Карибите, може да се окаже много по-близо отколото си мислим.

9. НАЦИОНАЛЕН ПАРК СУТЙЕСКА, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Какво става когато грамадни върхове от бяла скала, синьо, ледниково езеро и буен водопад висок 75 метра се облекат в праисторическа гора? Националният парк Сутйеска в Босна е хранилище на една от последните (от общо две!) запазени праисторически гори в Европа. Горският резерват Перучица, защитен от ЮНЕСКО, представлява гора, недокосната от човешка ръка и стара 20 000 години. Най-високият измерен обикновен смърч се намира точно тук и е висок 63 метра. В тази зашеметяваща „дивина”, няма да видите динозавър, но затова пък срещата с вълци, мечки и рисове е твърде вероятна. Затова, навлизането в резервата е разрешено само с лесничей.

8. НАЦИОНАЛЕН ПАРК КРЪКА, ХЪРВАТСКА

Световноизвестните тюркоазени води на Плитвичките езера имат два много сериозни недостатъка: първият – прекалено много туристи, вторият – в езерата къпането е забранено. Но великодушието на хърватската природа е създала една алтернатива за всички, които мечтаят за самотно място сред рая, където да се къпят голи колкото си искат. Национален парк Кръка започва само на няколко километра североизточно от Шибеник и, освен живописните каскади и водопади, предлага и красиви дефилета, острови и езерца. Точно разнообразието на реката в долното й течение е причината тя да бъде защитена. И типично в адриатическия дух, паркът включва островски манастир – Вишовац, както и сръбски православен манастир Кръка, изграден в романски стил.

7. НАЦИОНАЛЕН ПАРК ВИКОС АООС, ГЪРЦИЯ

Този национален парк се намира в северозападна Гърция и обхваща северната част от планиския масив Пиндос. Паркът е кръстен на неговите два най-голями каньона – Викос и Аоос. Погледът към дефилетата, които на места са дълбоки и по хиляда метра, неизбежно буди асоциации с дивия запад на Америка, но със собствена, балканска подправка. По най-ниските части на парка, средиземноморският климат е украсил каменистата земя със субтропически растения. Планината Тимфи разделя двете дефилета, а нейните масивни скалисти била крият множество тъмни ледникови езера. Няколко красиви селца с автентична архитектура дообогатяват зловещата красота на Викос Аоос.

6. НАЦИОНАЛЕН ПАРК СКАДАРСКО ЕЗЕРО, ЧЕРНА ГОРА

Малко са нещата, които могат да се сравняват с благородното спокойствие на езеровата вода, а когато тя е украсена с диви каменисти брегове, зелени заливи обрасли с водни лилии и малки острови, по които цъфтят орхидеи, благородното спокойствие се превръща в нирвана. Националният парк Скадарско езеро обхваща две третини (тези, които влизат в Черна Гора) от най-голямото езеро на Балканският полуостров. Тази романтична пустош привлича 271 различни видове птици и, благодарение на непосредствената близост на Адриатическото море, изненадващо малък брой посетители. Но докато мнозинството се тълпи по кичозните плажове на Будва, избралият езерския бряг турсит се наслаждава на уникално съчетание от средиземноморска природа и девствена езерова идилия. Полуизоставени традиционни рибарски села, островсни манастири, бели карстови планини и черни дълбоки пещери – ако Бернардо Бертолучи беше открил това място, щеше да заснеме „Открадната Красота“ тук.

5. НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН, БЪЛГАРИЯ

Кръстен на върховния славянски бог Перун, със свойте 80 върхове по-високи от 2500 метра и невероятните 180 ледникови езера, безбройните гръмящи потоци и реки, Националният парк Пирин е просто величествен. Но не само острите алпийски върхове на Пирин са вълшебни. В полите на планината се крият романтични селца с прекрасно запазени старинни къщи, множество топли минерални извори и не на последно място – идеалните за рафтинг диви бързаци на Струма в западното подножие. От антични руини до мистериозни тъмни гори и главозамайваща върхове – Пирин е задължителен за неспокойни приключенски духове.

4. НАЦИОНАЛЕН ПАРК ГАЛИЧИЦА, МАКЕДОНИЯ

Галичица е планината, която разделя Охридското от Преспанското езеро в югозападна Македония. Тук тя се спуска директно в азурните брегове на Охридското езеро и е пръснала по него малки скалисти островчета, по които растат смокини. От другата страна, по спокойните бели брегове на Преспанското езеро, се гнездят пеликани и още стотици видове водни птици. Пустата красота на Преспа кулминира на острова Голем град, чиито гъсти гори крият антични руини и безброй змии. Този изгубен рай някога е бил столицата на кралството на Цар Самуил. От най-високите части на Галичица има главозамайващи гледки към двете езера и околните планини. И ако тази едемска природа е недостатъчна, в парка се намират и някои от най-старите православни манастири в света. Националният парк Галичица е практически споен с националния парк Преспес в Албания и едноименния национален парк в Гърция, образувайки една голяма защитена територия на езерови екосистеми.

3. НАЦИОНАЛЕН ПАРК ДУРМИТОР, ЧЕРНА ГОРА

Заспалата планина или Планината на водите, както гласят двата възможни превода на името Дурмитор, е изключително разнообразна. Каньонът на река Тара, който е най-голямият в Европа и вторият най-голям в света, се намира в рамките на парка. Ако е възможно дълбочината му от 1300 метара да не ви впечатли, тогава ослепителните смарагдени води на реката няма да ви пощадят. Ако реката все пак не е вашият елемент, зелените езера скрити в приказната иглолистна гора сред грамадните върхове на плананината или сред пожълтялата трева на безкрайните поляни, ще оставят без дъх и най-резервираните посетители. А истинските любители на природата могат да прекарат тук един цял живот, постояно откривайки нови места. Със свойте причудливи скалисти върхове, призрачни гори и шарени
диви цветя, много от които могат да се видят само тук, Дурмитор ни кара да се чустваме като
герои във вълшебната детска приказка.

2. НАЦИОНАЛЕН ПАРК МЛЙЕТ, ХЪРВАТСКА

Представете си най-красивия тропически остров и заменете палмите с буйни средиземноморски борове и ще получите идея за оригиналната екзотика на Млйет. Националният парк защитава само северозападната половина на острова, но райските гледки тук са навсякаде. Карстовите планини са покрити с разкошни зелени гори, чиито дървета се спускат ниско над синята вода. На острова има две големи солени езера, свързани едно с друго, и водата им винаги е по-топла от тази в открито море. Така плуването на острова е възможно от средата на пролетта се до края на есента. Бреговете са основно скалисти, но има и красиви пясъчни плажове, множество заливи и пръснати малки островчета, повечето от които са също така покрити с гора. Тази неустоима природа на искрящо зелено и синьо в комбинация с червените керамидени покриви на романтичните селца е идеалното бягство, което всеки заслужава да си причини поне веднъж в живота.

1. НАЦИОНАЛЕН ПАРК ТЕТИ и ВАЛБОНА, АЛБАНИЯ

Внушителните Албанските Алпи са разполежени в северна Албания, Черна Гора и Косово и представляват най-високият масив от Динарската верига. Националният парк Тети и Валбона са всъщност два национални парка, които образуват една обща защитена територия. Зловещите върхове на парка оставят чуството, че сме на ръба на света, а дълбоките тучни долини под страшните скалисти стени, високи до 800 метра, са обрасли в романтична планиска растителност като от приказка. Освен красивите ледникови езера, които се крият помежду опасните каменисти била на планината, паркът предлага и незабравими долини и дефилета по течението на реките Тети и Валбона. И благодарение на опасния терен, планината все още е рядко посещавана от турсити, което дава възможност на ентусиастите за истинско приключение сред недокосната дива пустош. В Черна Гора този планински масив се казва Проклетийе и там се намира едноименният Национален парк. Съществува инициатива защитените територии на планината в Албания, Черна Гора и Косово да се обединят в един голям трансграничен национален парк, който символично е кръстен Балкански Парк на Мира.

Leave a Reply

Your email address will not be published.