Млади таланти градят телевизионна мрежа

23.11.2012 /13:49 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Талантливите екипи на Алма Матер ТВ показаха своята продукция, която е резултат от втория етап на проекта „Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа”.

В четвъртък вечер в СУ „Св. Климент Охридски” се случи нещо изключително приятно. Талантливите екипи на Алма Матер ТВ показаха своята продукция, която е резултат от втория етап на проекта „Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа”, който този път беше съвместен с техни колеги от Англия.

На събитието беше представена поредицата от трейлъри на 10 мултикултурни документални филма, осъществени в партньорство със Сити Юнивърсити Лондон и Оксфорд Брукс, които тв „Европа” и ВВС 5 ще излъчат в началото на 2013 година. От българска страна участваха студенти от Факултета пожурналистика при Софийския университет и НБУ.

Екипите на четирите университета работиха по проект, представящ мечтите и активната работа на студентите от България и Англия, каза на откриването на вечерта директорът на Алма Матер ТВ доц. Светлана Божилова. Освен това тя не пропусна да съобщи приятната вест, че една от най-авторитетните личности, отговаряща за образователните програми на ББС 4 – Ели Хауърд, ще пристигне, за да гледа и даде своето мнение за работата на българските студенти и бъдещи журналисти, които са се посветили на телевизионната работа.

Според Светлана Божилова, която не скриваше своето вълнение от това, че нейните млади колеги се представят достойно и професионално, изборът на темите и нестандартното мислене на студентите са дали своя резултат в реализирането на продукция с високо качество. Със затварянето на страницата „Англия” проектът отваря нова, наречена „Германия”, което всъщност ще е третият етап от проекта”. Тук ще отворя скоба и ще припомня, че първият беше по програмата „Младежта в действие”, осъществен с помощта на Европейската комисия.

На вечерта, посветена на закриването на втория етап присъства също и Ала Кордери, преподавател в Oxford Brookes University. Дамата с български корени не скри своето вълнение и гордост от постиженията на българските и английските студенти. „Тази програма е за младите хора, които имат желанието да работят в медиите и да се развиват – каза тя. – Пътувайки, те разбират за проблемите на техните връстници и решенията им, а идвайки тук, се запознават с българската история и култура”.

Своите проекти представиха отговорните редактори на програмните линии „Ателие” и „ПроАктивно” Камелия Петрова и Мина Христова. Те споделиха с гостите на вечерта колко важни за тях са били продукциите, снимани в Лондон, и до какви хора, теми и забележителности са се докоснали. Особено вълнуващ беше трейлърът на съвместната българо-английска продукция „Децата от Видраре”, в която участва екип на Сити юнивърсити в Лондон.

По един истински професионален начин беше показан животът в дома за деца с увреждания във Видраре, работата на английски доброволци с тях. Със своята лента английските студенти искат да покажат не само у нас, но и в родината си, че освен Могилино има и Видраре.

Беше изказана болка от това, че през 2013 г. предстои закриването на този толкова уютен дом, дал покрив и сигурност на много свои възпитаници, които се стремят, макар и белязани от съдбата, да намерят своя верен път в обществото.

По този повод директорът на интернет радиото Binar.bg към БНР Паулина Новакова съобщи, че в навечерието на Коледа Националното радио, тв „Европа”, Алма Матер ТВ и сп. „Тема” организират благотворителен празник за децата от Видраре, за да им подарят радост и щастие в навечерието на този толкова свят за всички нас празник.

Благодарност за успешния финал на втория етап на проекта „Изграждане и развитие на европейска телевизионна мрежа” изказа и зам.-ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Албена Чавдарова.

Снимки: Иван Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.