АТЕЛИЕ „ШШШТ… ПОПЕЙ МИ!”

Младото българско кино е в търсене на  „новата вълна”. Най-смелите експерименти се случват в дебютните творби на прохождащи кинаджии – едно малко изследвано и почти непоказвано пространство на изкуството и културата. Късометражните филми на българските студенти са огледало на вълненията и мечтите на младите хора, в тях те търсят решение на проблемите, които застават на пътя им преди да се превърнат в професионалисти. А понякога там откриваме новите гении, бъдещите класици.

Предаване „Ателие” на университетската телевизия „Алма матер” търси именно тези филми.

През изминалия месец средмоетражният филм „Шшшт… Попей ми!” се превърна в истинска сензация. В 36 минути той разказва историята на Веска – едно наивно и малко непохватно момиче, израстнало в малък град пред телевизора. Веска тръгва по широкия свят, за да търси щастие. А щастието търси в лъскавите, скъпи неща, които певиците по телевизията имат. Някъде по пътя съдбата я среща с Беба – магистрална проститука, която й дава професионални и житейски съвети. Поредица от комични провали неочаквано водят Веска все по-близо до мечтите й. Този сюжет бе наречен от повечето медии „чалга мюзикъл” заради мюзикъл елементите в лентата и заради културните белези, които носят персонажите във филма. Но „Шшшт… Попей ми!” не етолкова лесен за определяне. Премиерата на фима доведе близо 800 души в Дома на киното и повлече след себе си цял месец редовни прожекции на среднометражната лента – прецедент в историята на родното кино през последните десетилетия.

Как се прави филм по молиеровски – първо да разсмее публиката до сълзи, а после да й припомни, че се е смяла на себе си? За вдъхновението от чалга културата, за това как се гради персонаж, за превъплъщенията, за костюмите, за сценария, за мисиите, с които товарим киното и за малките и големи мъки и сладости на снимачния процес разказват режисьорите на филма – Андрей Волкашин и Петър Вълчев, и продуцентът – Камелия Петрова.

„Ателие” – неделя, 2 юни от 15:35 часа по ТВ „Европа”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *